2016

25 juni

Nu händer det lite hemma.

Madam och 9 andra stora kom ut idag, (vilken lycka) lite försenat men bättra sen än inte alls, allt är lite försenat här hemma, men nu börjar vi komma ikapp. Nästa helg ska vi ju har 1000 trädgårdar så vi håller på att fin putsa inför detta, det innebär att det är öppet för allmänheten från 10-17 utan att först boka tid, vi har även varit på koishow med bra resultat och de koien mår alla bra.

12 april

Nej nu får jag uppdatera lite. Har bara inte haft tid o ork. Mycket har kommit i vägen. Vår älskade Nisse (kissen) som lämnade oss, Anders /jasmin har behövt en hel del hjälp med sitt hus, Rutger som blev sjuk( ja ni läste rätt) Men han bra bra nu, idag kom Rutger in och sa du får komma en fisk är död och där låg Beauty vår stora goshiki i ytan. Har känt en sur lukt innan i rummet ,men trott det var en blöt handuk, hon läkte blod från buken så vad som hänt vet vi inte, inte roligt när en koi på 70 cm bara dör. Nu börja ju snart med trädgården att kalla på oss det är ju 1000 trädgårdar i år. Inne håller vi på renovera badrummet där uppe ,så vi saknar inte något att göra, Rutger är toppen

2015

28 nov

Så står 1 advent för dörren . Vi hoppas på en snäll vinter och att allt går bra med koien som ju har det varmt och gott inne.

22 nov

Så slog vintraren till i Skåne . Snö o kallt men ak så vackert. Inne går koien o har det varmt o gott. Har inte skrivet på et tag vilket beror på att vi hela sommaren o hösten har kämpat för vår älskade nisse som har varit jätte sjuk o haft tuff behandling, när det sen började rätta till sig slog nytt elände till som vi tyvärr inte kunde styre över så den 26 okt fick vi tag det hemska beslutet att låta han somna in.

8 sep

Nu har sommaren flugit iväg, vi har hunnit med 2 koishow vilket har gått bra. Eurigo gav 9 fina prisar ,bla et bäst i variety på vår fina karashigoi .vilket vi blev jätteglada för .

Arcen blev lite nervöst ,skulle vi komma upp i 100 pokaler ? vi behövde ju bara 2 st. till . Vi hade även med ner 4 kujaku då det var årets special variety, Väntan var som vanligt nervöst.  Lördag kväll öppnade himlen sig och det blev et jäkla regnväder med annars var det en härlig helg. Vi lyckades med att tag 7 pokaler, vilket innebär att vi nu har vunnit 105 st. och bäst av allt et special pris med den koi vi mins av allt trodde nämligen Twist vår fina gul/vita Kujaku . Detta året hade vi hyrt en liten skåp bil ,så vi hade med oss ner 18 koi . Och för första gång på alla koishow, lekte våra koi på showen, inte bra ,då det tar hårt på honan ,så vi var lite nervösa för hemresan som ju är ca 12 tim, men det gick bra. Resan hem flöt på bra ända ,tills vi kom till Puttgarden, då blev det stop. något hade hänt med båten så vi blev sittande i ca 2,5 tim. körde från Arcen 9.00 hemma 22.00 vilket blev 14 tim för de minste i transport ,men väl hemma syntes inget på koi som vanligt, tack vara att vi har haft en bra läromästare i Thomas som har lärt oss hur man gör vid transport av koi längre sträckor. Nu är de snart klara med karantänen som vi alltid håller hårt på ,när de har varit iväg.

8 juni

Då var vi inne i juni mdr. Ingen sommar än, men en del varme ändå. Ute har vi redan hunnit med att tömma dammen igen, då vi efter vad vi kunde tro var en rejäl algblomning, fick vatten som såg ut som grön rabarber soppa, (tur koien inte var ute just då för då vet man inte hur detta hade sluttat) denna syn väntade oss när vi kom hem från Holland där vi hade varit på koishow, vilket gick bra. Vi tog hela 9 pris på 12 koi bla en Best in variety på Mix. Vi blev jätteglada att just hon tog det priset. Nu hoppas vi på att det blir varmt så några kan komma ut. 

24 Maj

Vilken härlig tid trädgården är som finast just nu, allt är så grönt o friskt. Tänk om det kunnat vara så hela tiden. Synd bara att det fortfarande är kallt. vatten tempen går sakta uppåt.

 

20 maj

Sommar???? var har du tagit vägen. Dammen är rensat o klar men alldeles för kall för koien än. Resten av trädgården är i fin skick, växterna står så fina o gröna. I år ska vi inte hitta på något stort utan bara njuta om det går , Vi har fått det dystra besked att vår älskade lilla nisse (kissen) är alvarlig sjuk och vi vet inte hur länge vi få ha kvar denna pärla (f..) Så vi får se hur det går.

17 mars

Jaha då var vi en bra bit in på året. tiden går fort. Vi har börjat med lite ute, bla fält den stora björken vid garaget/uppfarten  och eken mott grannen till (den var sjuk så vi när den fälldes) fasiken va det blir tomt när så stora trä fälls. Rutger har även klippt ner alla buskar på gaveln så den sidan är jättetråkig just nu , men sen när det blir lite varmare, så man kan vara ute, så ska det nog bli fint där med. Med tanke på hur vädret har varit tills nu så hoppas man ju på en tidig vår och sommar så koien kan komma ut tidigt, men det kan bli kallt flera gångar än, och vi har lärt oss att inte ha för bråttom med den biten, då det lät kan giva bakslag .

2014

31 dec

Gott Nytt år till alla som hittar in på vår sida.

22 dec

Nu är det jul igen. Hoppas alla får en trevlig jul. Och att vi alla ses igen nästa år

4 nov

Så var vi inne i nov. Ute har hösten slagit till och kallare väder väntar, men inne har koien det gott, vi har lyckas få mer ammoniaken ,men slås just nu med nitriten Rutger byter vatten nästan dagligen, så fast det var skönt att ha det stängt över sommaren så är detta inte roligt. Men det ska väl ger sig det med. Det som Rutger ändrade på i rummet blev jättebra nu känns det som om det är större i rummet samt mera ordning på alla ting.

3 okt

Idag kom ytterlig 3 koi in det var tänkt att bara de små som var kvar ute skulle in, men då Krabaten (husets flyg fisk, och svår att fånga) snällt lätt sig fångas fick han med komma in. Krabaten är nu en jätte fin gul jamabugi Orgon från Per i Sövde på hela 60 cm. Vår minsta Doitsu sanke, hade växt bra ute ,hela 6 cm, ska bli kul at följa denna koi. Nu får de sista 9 gå ute ett tag, det känns ju inte rätt att plocka in koien när det är så fint vädret och fortfarande +10 grader i vattnet, men man vet ju att på bara någon dag kan detta skifta o bli kallt.

27 sept.

Så blev det dags att lägga sista handen på jobbet vid innedammen o fylla på vatten i stora basängen, Då Rutger o Anders på grund av stort missförstånd (såg o beställde Hotel o tåg till fel dag) inte kom iväg till Lidingö loppet, bestämde vi oss för att fylla basängen med vatten och plocka in några av koien, detta för att filtret ska hinna mogna lite innan alla kommer in. Bara fylla på tar en hel dag. Vi tog sen in 7 st. Vi mäter o kolla så dom inte har några skador vid både in o utgång. På dom 7 som kom in kan vi konstatera att alla har växt ute allt mellan 1 o 5 cm så vi är nöjda ,samtidigt kunde vi bara glädja oss över att vi nu har vår första koi på nästa 80 cm .Cindy blev först på den fina längden. Madam hade växt ytterligt så nu var hon 75 cm och vikten ska vi bara inte tala om .det syns att hon alltid tar mest mat.

20 sept

Lite uppdatering. Dagen i går skulle vi ha en grillkväll med Skånes koiklubb ,vädret började inte så bra, dimma o dis ,sen blev det et mycket stort minus på dagen, vår äldste koi Jojje (16 år gammal) han har varit hos oss i 11 år så det kändes inte kul ,men han bestämde sig för, att nu var det slut med detta liv, han somnade in efter bara ha visat att han inte mådde bra i ca 2 dagar (inte samma fart över honom) ,han lag sig bara på sidan och när vi tog upp honom hade han knappt synbart andning ,det blir tomt efter honom, då han alltid var den koi som det var mest fart i, alltid i rörelse, ock som alltid tog hand om nya koi både inne o ute, så nu är madam äldst med sina 14 år.  Sen blev det dags för grill folket att komma ,ock då  ca 1 timme innan bröt solen fram så kvällen blev en lyckat kväll tros allt. Vi blev 20 st så det var bra upp sluttning.

26 aug

Så var sommarens koishow över. vi har på 3 koishow i år tagit hem 19 placeringar, helt nöjda är vi väl inte, då detta året är första året som vi tagit någon  av dom större priserna, man blir lite bortskämt  , Vissa av våra koi har kommit ut för första gången och det var populärt, detta beror lite på att vi har målat om, bytt ljusrör inne vid stora dammen samt ändrat på lite annat, så nu är det bättre plats, bla har den tanken som bara stod med en massa i tagits bort, och det har sats upp hyllor, detta samt nya fina koi foto (stora i glas o ram) gör att rummet har blivit mycket fräsigare. Nu får vi se hur länge dom får vara ute i år, det är ju ingen värme just nu.  

 

20 juli

Nu får jag tag et tag på hemsidan, det var länge sen sist, har haft mycket att göra, vi har varit på koishow i Oldenzaal (Holland) Tyvärr gick det inte så bra i år som dom andra åren (vi är lite bort skämta där nere) men vi fick ändå 5 pris med hem, men lika dant som ifjor glömde dom bort Monny penny.

Sen har vi även varit på koishow i Helsingborg där tog vi 8 pris:4 st. 1:a + 2 st. 2:a + 2 st. bäst i variety synd bara att 1.a + 2:a bara får diplom. Tävlingen gick bra ,vi var funktionär, så det blev lite stressigt med transport av koi m m, Stefan o Mona lag ner ett jättejobb på tävlingen, och då vi är ett bra gäng för övrigt så gick tävlingen bra, detta fast det ösregnade det mesta av söndagen ,vilket var synd då det skrämde bort en hel del folk, nu ser i fram i mott nästa koishow i Holland. Vi har för närvarande 19 koi ute, då vi tänkt oss tömma stora innedammen, så vi kan städa den noggrant o måla om väggarna, samt bytta ljusrör ,det går ju bara om dammen är tom

 

11 juni

Nu har vi sommar värme och hela 10 st. koi har kommit utt. Igår flyttade Dansken hemifrån (vår ena Kohaku) till samma ställen som Glitter flyttade så vi vet att han får det gott. Trädgården är som finast just nu fast dom perenner som blommar är nästan avblommat. I år kan vi ju tyvärr inte vara med i 1000 trädgårdar ,då vår son ska gifta sig den helgen, så vi får vänta till nästa gång.

8 juni

Nu var det ett tag sen sist, Men det har varit lugnt hemma  .Det enda som har passerad är att madam  o co totalt 10 koi har kommit ut, vilket var toppen, sen har vi varit på koishow i Oldenzaal i Holland med bra resultat vi fick med oss hem 3 st. 1:a pris o 2 st. 2:a inte illa med tanke på att det aldrig har varit så hög kvalitet på koien som i år. Vi bodde på et kanon Hotel bara 5 min gång från showen, så man kunde gå hem när man ville , sen fick vi även där stanna tills måndag, innan vi åkte hem, och det är toppen att slippa köra hela natten, efter att ha gått på showen en hel dag. Tina var hemma i 14 dager och passade hus ,katter o fisk mm så det var skönt.

15 april

Så äntligen började vi resa i trädgården. Vi var ute hela dagen, både lördag o söndag. Våren är den jobbigaste tiden ,med allt som ska bort, men fint blir det där vi blir klara , det är ju en hel del som ska rensas bort .I år ska det inte bli några stora ändringar i trädgården, bara lite finputsning på vissa ställen, hade tänk ändra vid bron ,men fick inte till det som vi ville, så det fick va så.

6 april

Så har vi hunnit fram till april mdr, nu börjar det klia i fingrarna efter att komma igång i trädgården, om det inte blir i veckan så blir det nästa helg, vill ju gärna ha lite fint till påsk, då kommer även Tina hem på besök Jipi. Rutger ska ha lite sem. o rensa dammen ock lite annat som behövs. Hoppas på en finn vår så koien kan komma ut lite tidigt i år, annars har det inte hänt något nytt.

25 feb

Nu tror vi att våren har kommit, eller iallafal hoppas på det, snön är borta ,o dammen isfri ,tänk så gärna man vill ut i trädgården o plocka lite, med vi kan ju inte känna oss säkra ,än kan det komma bakslag. Inne har vi börjat kolla lite ,vilka koi som ev. skulle kunna blir uttagit till koi show i år. Vissa har flyttas för tillväxt , samt mat portionerna ,och antal matningar har ökats ,vilket dom inte är sena att upptäcka ,annars mår alla bra, en del av koien har lagt på hullet samt längden, vilket bara är positivt.

29 jan

Så blev det vinter. Vi har på några dagar fått ca 25-30 cm snö ,och i blåsten har varit har det känns som om det har varit över -10 grader fast det bara ha varit ca 5 - Det gröna på dammen är numera vit, som det ska vara  när det är vinter, men det var kul så länge det var grönt. Hoppas nu bara det inte håller i sig hur länge som helst, utan vi kan få en tidig vår. har lagt in en bild på vår fina gröna damm under trädgården 2009-2010

19 Jan

Då så var det et nytt år. Innan har vi inte haft vinter , men denna vecka föll det ca 10 snö samt blev kallt, har vi inte haft det innan så behöver det inte komma nu heller. Et roligt fenomenet är att på dammen ligger en grön sörja, (troligen alger) så mitt i allt det vita lyser dammen grön, ska försöka tag en bild av detta. Koien mår prima inne i värmen, där det enda dom behöver göra är att tigga mat, vilket dom klara galant.

 

2013

30 dec

GOTT NYTT ÅR

Så är även detta året snart slut. För vår del har det varit et jättebra år, Vi har tävlat med jättebra resultat och alla koien har mått bra hela året. Nu ser vi fram i mott et nytt bra koi år ,

Vill samtidigt passa på att önska alla som tittar in på vår sida GOTT NYTT ÅR så hörs och ev. ses vi nästa år

22 dec

Vill önska alla som tittar på vår hemsida en riktig GOD JUL

13 dec= lucia

Så var vi i dec, stormar har passerad flera gånger ,samt frost med is på dammen, men vi o våra babys (koien så klart) mår gott i värmen. Vi har haft koiklubbens julhygge som alltid i dec med många glada koikichi som samlades runt lite julmat ,o mycket koi snack. i år var vi från början 23 st. men 4 föll ifrån,men 19 st. är jättebra det med, Thomas (fast inventarier) + 1 ung flicka som bor hos honom var här med, och vad jag fick fram så tyckte hon det var kul, Louise saknades i år hon jobbade. Nu lackar det mot jul då Tina ska komma hem, (som en liten tomte), et litet tag, närmare bestämt en vecka, hon är saknad av både oss och hennes babys (kissarna) Fast tiden hon är hemma går ju så fort och hon resar åter till Norge, men då bara en mdr sen bär det av ev. till katt utställning.

10 nov

Då var vi inne i nov mdr med mörka kvällar ,regn o blåst, riktiga myskvällar inne, allt går bra med koien, några har flyttas till växt bassängen (med hopp om at de ska växa lite) men de stora får slåss om maten i den stora bassängen  vilken ju Madam ju sköter perfekt , jag ska ha först ,sen kan ni få det som ev. blir över. Inne går det bra med kissarna fast Nisse inte gillar trollungarna (Tinas) I år missar vi julhygget hos Koisan ( synd då dom har satt ihop et härligt program) då Rutgers syster o hennes man fyller 70 båda två, och det kan man ju bara inte missa ,det händer ju bara en gång. Men sen börjar det bli dags för koiklubbens julhygge och det är ju alltid lika kul. Ute har Rutger försökt mellan regnskurarna att rensa bort det sista i trädgården, så nu går den i ide för detta året.

 

21 okt

I helgen tvingades vi tag et hemsk beslut, Lilla Ida fick somna in efter att ha varit hos oss i 10 år. Alla som har besökt oss vet att det var Gosten med defekt mund, en koi som klarat sig bra fast defekten ,hon sög in maten och växte bra ,hon var 35 cm när hon kom hit 2003 och nu var hon 67 cm, men det är hemskt att tag bort dom, de blir ju som en i fam. när man haft dom så länge, vi märkte i slutet av sommaren att hon drog sig undan i dammen och inne kom hon inte och åt mat, utan stod mest på bottnen, och då vi hade sagt att händer det henne något så ska hon inte plågas  så fick hon somna i en överdos av bedövning , en stilla och smärtfri död. Vet inte om hon kände det på sig , för när vi stilla och sakta fångade henne och la henne i baljan så blödde det från gälarna, en sak som hon aldrig har gjort under alla år som vi har flyttat henne in o ut. Annars är det lugnt och stilla inne hos de andra .

2 okt

Så var vi inne i okt, alla koien kom in i söndags, det var bara +6 grader i dammen ,så Madam stod och tittade undrande på oss ,ska vi inte snart in i värmen. Det gick bra att fånga de flesta, men 3 st var svårare att få tag i, så vi gick o fikade först, kom sen ut och skulle fortsätta, såg en stor skugga ,tittade upp på taket, vad satt där, jo en jäkla häger ,tur vi var ute så den inte kunde landa, han cirklade lite ,sen flög han iväg, f.. ingen kvälls mat här inte, De koi som har varit ute i sommar har vuxit, allt från 1 cm till 8 cm, mest var det orgis som vuxit. Madam tog ytterlig någon cm, men när vi tippade henne såg man hur tjock hon är, en dam som vet var maten finns. Inne har det lugnat sig lite med Tinas katter (men det tycker inte Nisse) Köket har fått ny färg o golv, samt nya möbler, så Rutger har inte legat på soffan. I måndags var vi båda lediga ,så vi passade på att stänga ner trädgården, de japanska möblerna kom in ,resten fick plats i pergolan, som vi sen stänger ner med en presenning runt om, där står allt torrt och bra tills det blir vår igen, bambu staketen är nerplockade, samt en del trä som hade dött ner sågade, så nu är vi snart klara för vintraren.

22 aug

Nej nu får det hända lite här. Har inte varit inne på sidan på länge. Har helt enkelt haft full med saker som skulle fixas. Tina har flyttat hem sina saker (tömt hela sin lägenhet) då hon åter resar till Norge o jobbar (denna gång hoppas vi inte hon blir så länge) Trollungarna (kissarna) bor hos oss, med allt vad det för med sig (Nisse gillar det inte). Hela vinden på huset har rensats, m m. Vi har varit på koishow i Holland med toppen resultat 8 Pris på 11 koi  1 bäst i variety + 5st 1:a plats + 2st 2:a plats inte illa. I år fick vi stanna kvar på showen till måndag ,skönt att kunna köra hem på dagen istället för på natten. Koien som var med på show mår bara bra o har börjat äta, detta fast Honny inte mådde bra på showen, Det var ingen bra vatten kvalitet i år, vi har aldrig haft problem med detta innan.

16 juli

Så var sem. slut. Vi har hunnit med att måla allt vi skulle, samt lite annat smått o gott som vi låg efter med. Sista veckan var Rutger i Påarp och hjälpte till med uppbyggnaden av koishowet som hölls där, vi var båda funktionär fredag-sön , en mycket lärorik upplevelse , då man ju ofta bara kommer ner till en show, lämnar koien ,sen sköts allt annat av andra , då tänker man inte på vilket jobb som finns både före o efter, vi hade det så kallat B laget( koi som inte vi inte annars har med oss) med ner, och förväntade oss inga pris, men det blev ändå 7 st. 5 st. 1;a 1 st. 2:a samt 1 st. bäst in size detta på 10 koi, så vi var mycket nöjda ändå. Hela tävlingen gick bra ,det blev många frågor som man skulle försöka svara på , samt många som inte trodde det fanns så stora koi, roligast var barns reaktion när dom så koi , en del nåde knappt  upp till kanten av karet ,men med hjälp så gick även det( för som vanligt gäller inga fingra i vattnet) så en del föräldrar trodde det gällde även hela karet. Det roliga var att Anders vår son var med på ett show för första gång , han var med som fotograf för bencingteamet , vilket han sen tyckte hade varit jätte kul , han fick en sån härlig respons av alla  för sina fina bilder av koien, och frågan om han kommer med nästa gång , samt domerna som berömde honom .

30 juni

Så har det gått 2 veckor av sem. Vädret har ju inte varit så som man skulle önska sig, men va då man är ju ledig. Synd bara om de koi som går ute det är inte varmt i vattnet dom fryser säkert.  Vi har passat på att måla inne på terrassen så nu är den French o fin samt börjat ute på garaget med hoppas hinna med hela innan sen är slut men det beror ju som sagt på hur vädret blir. har även hunnit med en del besök hos andra. Börja förbereda inför koishowet i Helsingborg

.

22 juni

Så har 1 vecka försvunnit av sem., vi har hunnit med en student ,ett bröllop, hälsat på hos Thomas o Louise (koi-san) firat midsommar samt varit kattvakt (i flera veckor) ,va då sem. Veckan som kommer ska vi försöka måla lite på huset, det behövs på flera ställen. De koi som går ute har det gott och dom inne lider det ingen nöd på, nu börjar det snart att bli tid att finna vilka som ska gå på Koigalen koishow, inget lätt val. Det nya som vi har hittad på i år med bortagande av damm har faktiskt blivit bra nu när det har växt till sig, fast inte som när det var damm men mindra jobb är aldrig fy skam.

5 juni

Så har jag uppdatera på trädgårds sida för 2010 med bilder på det vi har sysslad med i år. Några har set det i verkligheten, men bara en när det var klart, kommentar så där, men det var mysigt det andra ni hade, klart det var, men man får ju ibland lyssna lite på kroppen. 

31 maj

Så har vi varit på årets första koishow.

Det gick över all förväntan , fast lite besviken blev vi, Monny Penny et säkert kort på show fick inte et enda pris, den andra säkra koien Bekkis tog både 1.a och variety. Men med facit i hand så är vi jättenöjda, och prisen i Oldenzaal är verkligen pris att vara glada för. Vi fick 6st 1:a + 3 st. best in variety + 2st. 2:a + 1 Award pris från Belgien koiklubb= totalt 12 pris på 13 koi.

Vi hade även de 2 små nya koien med ner och båda tog pris, Lilla kujakun tog både 1:a o Bäst in variety( slog ut alla i den variety) inte illa av en sån lite koi. Resan ner och hem gick utan problem denna gång, vi var hemma kl 0400 och koien ser inte ut att ha varit på resa. 

16 maj

Nu har vi fyllt hållet med 7 ton jord o ca 4 ton röd granit kross samt sten av olika storlek (Rutger har slitet hårt) så nu börja det likna något. Nya växter har planterats, samt några gamla som flyttad dit, än saknas något, kan bara inte hitta vad det är just nu, hoppas komma på vad så vi kan bli nöjda (om man blir det någon gång) Stora dammen är full med klart vatten och väntar bara på innevånarna, hoppas kunna släppa ut några i helgen.

5 maj

Nu böjar det tag form ,men fortfarande tomt, at man aldrig bara kan var nöjd och ha det som det är. Har snackat om at lägga röd granit kross i bottnen, sen ska det ju dit växter så får vi se, men det blir en förvandling som kommer märkas det är klart, är väl lite osäkra på vad vi i äntligen har hitta på denna gång, samt på resultatet, Hoppas bara vi själva blir nöjda med resultatet. Detta var den del av alla dammar som vi lagt ner som varit svårast. men samtidigt även det största hållet. I resta av trädgården har alla döda växter rensat bort och en del gångar har blivet lite bredare ,(flera sten från kanten på borttagit dammen har lagts på runt den  stora), några växter har flyttas (va då tag det lugnt) detta hoppas vi blir sista stora arbeta, kroppen börja säga ifrån.

3 maj

Beställde 7 ton matjord som kom på kvällen, vilken hög. Jag jobbade på dagen ,vid hemkomsten på em. kunde jag bara konstatera at Rutger tankat med raket bränsle, nästan allt var kört bort i hållet, samt en hel del sten, nu börja det likna lite, men det saknas ju en del än , det ser ju fortfarande tomt ut, (vad har vi givet  oss in på på denna gång, det ser lite fattigt ut) resten av stora dammen fylls med vatten efter att ha rensat på allt skit som samlas under vintraren. Hoppas nu at vi få det snyggt så vi blir nöjda, den del av dammen som nu har försvunnet är faktiskt där vi började en gång i tiden med damm. Detta beslut var inte lätt at tag, men vi ville minska ner lite, dels för at det inte kommer finnas lika många koi ute ( en del har vi ju till tävling dom går mest inne, samtidigt har vi såld en del) de som ska gå ute behöver inte så mycket vatten ,samt för at minska lite på ström , vatten och jobb.

2 Maj

Dammen på baksidan av bron nästan tom Kommer ut och då har Rutger skuret hål i duken  för at få ut det sista av vattnet, När han sen har fått ut allt och dragit bort allt så, f.. jag ångra mig vilket jäkla hål, Kvar var et jätte hål med grus, vad skulle vi nu hitta på inget snyggt at titta på, kom på när vi lagt oss vi kanske skulle fylla med matjord, upp och kolla vilka som sålda matjord  , hitta det och skulle beställa.

29 april

Rutger har sem. hela veckan så nu ska det hända lite i trädgården. Börja tappa ut vatten från dammen

27 april

Så börja det hända lite ute i trädgården, I veckan sög Rutger löv med sugen, och rensade en hel del rabatter, sen blåste det för mycket för att vi kunde fortsätta, men idag så tvättade han taket, och rensade ut allt som inte behövdes i boden (tänk va plats det blev), jag städade terrassen o tog ut de växter som stått inne , vi började även tömma dammen på vatten, vilket tar lång tid då vi vattnar trädgården med det, sen blev det inspektion av vad vintraren har ställt till med , inget roligt, flera av våra fina gröna växter samt en hel del azaleor har dött , så det blir till att gräva upp dom och kasta dem ,inte kul ,flera var rätt så stora. Dagens höjdpunkt, kvällsmat på terrassen. Mer jobb väntar i morgon samt ev. grillning.

17 april

Så blev dammen äntligen is fri. Men fy f.. med skit det samlas under en vinter, tur koien går inne då. Var nere och hälsade på Thomas i Lördags ,då han var mycket hemlighets full innan (efter Japan resan) och talade om att vi hade sagt att en sådan koi skulle vi ville ha ,så hade han hittad ett prakt ex till oss, vilken sort ville han inte då säga, så nu ville vi kolla vad det var för en. Det var en jätte vacker hel vit koi. Vi hade helt glömt vilken sort det var, som vi hade sagt då (för ca 4 år sen) med se det hade inte Thomas. Dessa helt vita  är tydligen inte så lätta att få tag i om de ska hålla hög klass. Nu stod en en gin rin hel vit liten koi och bara så vacker och tittade på oss. Lilla snövit eller som Thomas a när den skulle fangas Einstein då den var klok och gömde sig under baljan när vi skulle fånga den Denna samt Vår nya Kojak blir årets koi köp. Ute har vi lite svårt att bestämma oss vad vi ska hitta på , vi både vill o inte vill minska på dammen .Men en del växter behövs flyttas på , men så tänker vi på vilket jobb det är att börja på detta igen. Vi får väll se vad det blir av det.

10 april

Ja så hände det man längtade efter, det blev is fri på den minsta dammen, hur länge det sen vara det får vi se. Det har varit plus på dagarna och frost på natten et bra tag , men nu hoppas vi det vänder. Vi har börjat fundera på hur vi ska ha det ute i år, så återståt det bara och se om det fungera så som vi tänkt.

6 april

Detta avsnitt ska inte handla om trädgården o koien, utan om hur lätt allting kan förändras.

Sov Gott Mikael

En mycket god o underbar vän, som började sin trädgårds bana just med ett besök hos oss en gång i tiden, har tyvärr i en allför ung ålder lämnat oss. Han somnade in efter en kamp mot sjukdom, mycket saknad av oss, och många andra. Vi var på begravningen i Danmark fredag den 5/4 , men kan än inte fatta det . Våra tankar går till hans fam. fru o 2 små barn.

24 mars

Denna  jäkla vintraren, ska den aldrig tag slut.

Det är inte klokt vad färg för ca 200:- samt 2 dagas jobb (Rutger så klart) kan förändra ett rum . Tvättstugan har fått ny kostym (ha ha) ett jobb  som vi har skjutet på länge med nu så är det klart. Hos koien har en del gått på växt i ca 4 veckor ,ska bli kul att se vad som hänt storleks mässigt. Sen byter vi koi, så flera får chansen att gå varmt, och med mycket mat samt täta vatten byten, Vad gör man inte för sina djur

 

 18 mars

En ny glädje ,har vi lagt till de andra som vi har upplevt från det att vi började tävla med våra koi. Thomas hade 8 extra fina koi som han hittade i Japan , Dessa skulle gå på show i japan ,varför inte prova , men han hade 2 som vi tyckte om, (men bara hade råd/plats med den ene just nu) så var det svårt att välja ,men då Rutger gillar Kujaku så blev det den. Väntan var tuff, skulle den klara sig (fast Thomas är en riktig hejdare ,på att kunna se vilka som ev. har en chans) Sen är det en fin vink om Louise ringer från et show (tyvärr inget pris) Thomas Ringer (Jipi Pris) vår lilla koi blev 2 på et japansk show ,inte illa, detta var vårt första pris från ett koi show i Japan. Vi är jätte glada, fast det tar lite tid att fatta detta.

11 mars

Så var flytten över och vi kan börja fokusera på vårt eget. Vi har nu bestämt vilka koi som först sak säljas se under våra koi till salu. Detta är inget roligt beslut men vi får försöka trappa ner lite, vi är ju inte 20 längre. Nu längtar vi bara på våren. Sen blir det löite ändringar ute med.

25 feb

Så var katt utställning över, och det gick bra.

Lilleman tog hem många pris, 2 certifikat ,o bäst i variety ,samt hederspris ,så nu har han fått en titel. Big man blev bara 2 bägge dager ville inte tittas på liggande stilla (man är väll stor katt(7,5 kg och gör som man vill) men Tina var rätt nöjd ändå, en sak är säkert när man ställer ut koi är transporten det svåra, sen väl på plats kan man syssla med annat, här skal man passa både när det är dax att bära fram katten till domnaren, samt dom ska kammas o vara fina( alla dessa katt hår) och inte kan du lämna dom en längre stund, men det var en upplevelse att vara med och lyssna på domnarens bedömning (men tacka vet jag vår lilla nisse) , nu har vi bara Anders flyttade o uppfräsning av nya lägenheten kvar (vad gör man inte för barnen) sen kan det bli vår så vi kan ut och syssla med vårt.

21 feb

Vintraren vill inte släppa taget, både koien o vi längtar ut, har börjat kolla vilka koi som ev. ska gå på show i år, svårt beslut. Tinas 2 skogisar (katter) ska på utstälninmg på Yllan i Kristianstad i helgen, Rutger kommer att hjälpa henne på lördag em. och jag på söndagen, så vi vet vad vi ska syssla med. Sen ska Anders o Jasmin flytta till en störa lägenhet här i Vinslöv om 14 dag, så någon brist på sysselsättning fins absolut inte               

10 feb

Så var vi i feb mdr. Ute ligger snön och nytt kommer var dag. Koien går inne och har det bra ,och vi själva börjar komma ifatt med hälsan fast lite hosta finns kvar än. Hoppas på en tidigt vår så man kan komma ut i trädgården.

27 jan

Så var januari snart slut. Det har varit en kall, men ändå fin mdr med all snön. Nu ser det ut att bli lite varmare (fast minus grader) Vi har nu kommit fram till att vi ska minska ute dammen (vi går mot strömmen, alla verka ju vill öka sina, vi vill minska). Håller just nu på att utforma en plan på vad som ska hända där lilla dammen ligger.  Detta innebär att det blir både filter m m o koi som ska säljas (vilket inte blir så lätt att välja ut). Hoppas ju hitta bra hem till dom som ska säljas, man är ju koikichi, samt ju fler man säljer, ju svårare blir det att välja nästa. Annars är allt bra både med koien o oss.

21 Jan

Fy f.. ute är det kallt som bara den, inne häger förkylningarna( Rutger går än o hosta o jag har börjat) o värken den trivs, samt mycket att göra både på jobb o annars, Vår son har lånat huset till sin 30 års fest (med allt vad det innebär av extra jobb) Kallt o lite krångligt att byta vatten på koien, annars har dom det gott o varmt, längtar bara tills det blir vår. Årets projekt blir ev. att minska ner lite på både damm o koi ,vi känner att vi inte är 20 längre, men vad som händer får vi ses när man kan vara ute.

4 Jan

God fortsättning på de nya året!  Jipi nu har Anders hjälpt mig så det ska äntligen fungera igen. Sedan 2 dec har jag inte kunnat lägga ut något på hemsidan, vet inte vad som var fel( det gick bra att skriva på den sidan hemma men ej få det ut på nätet) men Anders lyckades hitta felet, så nu hoppas vi det ska fungera (jag är inte så bra på om det blir fel) Hoppas på et bra nytt koi år. ska försöka sälja några koi till i år så vi minska lite till på antalet, har just nu 4 st. sålda som går kvar. Just nu ligger det en stor norsk skogkatt framför datorn( Tinas 2 bamsar har varit hos oss i 2 veckor så dom känner sig hemma nu och gör som dom vill) så det blir inte mer skrivit nu.  

2012

31 dec

Gott Nyår till alla

Nyårs afton fira vi med Berit o Gert lugnt o stilla ska jobba nyårsdagen kl 0730 så man får tag det lugnt.

 

24 dec

God Jul till alla

Hjälpt Tina i butiken ,det gick bra julen ska vi sen fira hemma vi 3 med mys m m sen åker Tina till Norge på Lill semester o vi ska ha trollungarna här.

9 dec

Så har vi haft årets julhygge, som vanligt kom många vi blev 20 st. och det var trevligt.

2 dec

Så kom första snön, tänk så vackert allt blir då ,fast det är ju inte så kul med skottande o bil körning. Hoppas det ligger kvar till vi skal ha julhygget.

27 nov

I kväll hade vi besök av Åke med jobbar kompisar, det var en trevlig kväll och alla verkade lika förvånade över det dom såg , detta fast vi inte kunde se trädgården, men Madam o co tog som vanligt över allt, o visade att en koi är inte  bara en fisk. Vissa var med intresserad av filter o rening  som Rutger förklarade. Hoppas se gänget igen sen till sommaren så dom kan se koien ute, samt trädgården.

25 nov

Då var det bara 4 veckor till jul. Tiden går fort. Ute är det inte mycket som påminner om att det snart är dags, inne har vi börjat lite med advent städningen måste ju ha det fint inför julhygget med koiklubben den 8/12, även ute hos koien ska det bli fint (vet vi är koikichi).

19 nov

Så har halva nov gått, träden har snart tappat alla löv och trädgården ligger öde, Rutger har plockat in spaljé o granit figurer m m, samt de växter som inte ska stå ute. I lördags var vi hos Koisan (vår handlare) deras julhygge och som vanligt var det jättetrevligt med en hel av våra goda vänner från Holland samt andra svenskar o en del danskar. Nu är det bara 3 veckor till vi ska ha Skånes koiklubb julhygge här hos oss, hoppas det går bra ,sen får vi se hur det går med klubben sen. I går kom det en och köpte 2 koi, de ska dock gå kvar till våren då han inte hade så stor innedamm ,sen får vi se vilken som blir nästa att flytta hemifrån.

6 nov

Då var vi inne i november mdr. Träd o buskar skiftar så vackert i färgerna ,så just nu är det en hel annorlunda trädgård som vi har, vackert som bara den ,om man bortser från all löv som ramlar och att dammen inte har något yrväder som kommer som ett skott när man kommer ut. Inne i värmen går alla och har det gott.

28 okt

Så slog frosten till -5 i morse, svag is på dammen, o det slask som kom i går kväll låg som et pansarplåt på bilen (den stackare får ju stå ute då koi har lagt beslag på garaget). Vi har deltagit i Nordic koi show (photo) med jättefint resultat. 4 St. Jätte fina placeringar

Honny (Goshikin) = tog best in variety + Monny Penny (kujakun)= Best in variety. Men bäst av allt Happy (Vår mellan Sanke) som tog hem Best in size och  störst av allt Young Champion Den tog ju Baby Champion 2011 i Arcen inte illa av en liten koi.

16 okt

 Halva okt har nu gått, hösten lyser med alla sina vackra färger, Första frostnatten har varit -3(skrapa rutor) Trädgården hoppas vi snart kunna lägga i ide, Koien har det varmt o gott inne, (fast vi fick högt bakterie tryck i lilla dammen inne, för många koi, alla de sålda + dom som vid intagningen gick ute fick gå tillfälligt där) nu har vi delat på dom och det börjar rätta till sig. Vi har sålt alla koi vi bestämde oss för i sommars 8 st. (inte alla är hämtade) men det kommer lätta på trycket i inne, svårt bara att lämna dom, en del har vi ju haft länge.

1 okt

Jaha då blev det okt. Ute syns det bra, alla fina färger som hör hösten till börjar komma fram, plus allt löv som ramlar ner, Inne går koien o myser vattnet blir sakta mera varmt, o dom slippar gå och frysa på natten. De koi som var till salu är nu alla tingat, någon har flyttad o resten flyttar den 13/10 (lite svårt att skiljas från dom, man är som man är (koigalen o fäst vid dom), men vi måste om vi ska växa de vi har, vilket vi har set går) då kommer vi ner under 30 koi. Flytten av vår dotter är klar, så nu kan vi börja återgå till det vanliga (koi m m samt lilla nisse)   

23 sep

Fick idag höra att jag sällan skriver nytt, så nu får ni lite nytt. Vi har hjälpt vår dotter att renovera lägenheten, så all tid har gått åt till detta, men nu är vi snart klara , och koien kom in idag från en damm med ca + 10 så nu kan börja se en ljusning, det tog sin tid att få in dom då dom även skulle fotograferas o mätas. En del gick ju inne redan (dom som varit på show sist) samt dom vi hade till salu (de kom in redan i torsdags),, men nu är iallafal alla inne i värmen och det känns gott för det har lovats kalla nättar. Har även tagit lite foto på det nya vi har hittad på ute ,jag skal bara minska dom o kolla så dom blev bra sen kommer dom in på sidan, bilder klara se under trädgård 2010 

5 sep

Nu går det fort mot höst, ute sjunker tempen i dammen, o det bara drösar ner björkfrö i mängder  så nu är det inte roligt längre, vi har faktiskt börjat fundera på att tag in koien tidigt i år.

27 aug

Nu lider sommaren mot sitt slut, och allt återgår till det vanliga, det har varit mycket som har hänt, 3 koishow 2 i Holland o 1 i Sverige (det första) och många fina prisar har vi tagit med hem, resan hem från Arcen glömmer vi väl aldrig, vilken pärs, med vatten o syre som försvann från karashigoiens påse samt en låda till och med om packning av koi med nya påsar o syre , mitt i natten klockan 03 på en bensin mack i Danmark, (man kan ju undra vad folk som kom för att tanka tänkte) och den hjälpsamma killen på macken sa vilken natt, bara det att hitta något som var öppet så dags var inte lätt, man tyckte att man körde i evigheter innan man hittade denna bensin mack , tur man har goda vänner (Thomas o Louise stort tack) , som fast man var helt stirrig lugnade ner oss (tänk er hitta en nästan tom påse med koien på 60 cm liggande på sidan i bara lite vatten) så allt ordnade sig, koien klarade sig, o nu syns inte att dom har varit i väg,  sen var det tusen trädgårdar med ca 300 besökande (allt flöt bra på bägge dagarna), lite nytt har hänt i trädgården o på framsidan ,så vi har inte haft brist på sysselsättning,

13 aug

Vilken helg. mellan 200-300 personer passerade genom vår trädgård på tusen trädgårdars dager ,inte illa o vilken feedback vi har fått för all jobb vi lagt ner på trädgården, många fastnad för koien (så klart, vad annars, o vem tror ni var drag plåstret) o var mycket intresserad av detta med att åka på tävling. Vädret var kanon bägge dagarna o allt flöt bara på , fikat uppskattades av många och nästa alla skrev snällt i gästboken , en del smet förbi o några hand jag inte välkomma men när dag summerades så var vi både väldig nöjda o trötta. Nu skal vi koppla av innan koishowet o sen är sem. slut. Hoppas kunna infoga lite foto på det nya när allt återgår till det vanliga. Vi har t o m kommit till skott o sålt några koi i år fast det är svårt att välja vilka.

10 aug

Nu är alla sommarens projekt avklarat. Rutger har legat i som en igel (stackas han). Min fina 60års present är hemma o på plats, vilken donna. Nu hoppas vi bara på fint väder i helgen under tusen trädgårdar o sen är det bara Holland koishow kvar har börjat förbereda koien inför detta. Bilder kommer senare på dom nya projekten hinner inte just nu.

2 aug

Så är nästa projekt avklarat, Rutger ligger i som en igel, (varför skal man alltid ha klart allt till en vis tid). Men nu så har pergolan fått sitt golv ,sidorna höjda, o en fin sarg har kommit runt om, snyggt som bara den blev det, har nu bara ett lite projekt kvar sen kan vi hålla sem. (Ha ha). Bilder kommer senare ,vill ha allting klart till Tusen Trädgårdar den 11+12 aug, och det ser ut att gå vägen. Framsidan går knappt att känna igen, och nu detta vilken förändring.

30 juli

På Kvällen samma dag som stenen kom så var allt utkört. Rutger körde, och jag räfsade ut så det gick undan, o va fint det blev, dom stenarna( de som låg på gången innan) som vi byggt upp sakar med fick när även blommar planterades et helt nytt utseende, nu ser även fram sida inbjudande ut, allt skulle vi ju så klart försöka få färdigt till Skåne rundan o se det gick vägen. Nästa stora tillställning bli Tusen Trädgårdar 11+12 /8 får ser om vi hinner med nåt nytt tills des.  

25 juli

Tag det lugnt ,vad är det, Vi har ändrat om på framsidan, alla stenen på gången har plockas bort (Rutger som vanligt) med hjälp av vår dotter Tina, och idag kommer det 4 ton röd granit sten som ska köras ut på gången på framsidan, lite nytt händer i år med i trädgården, Blir kanske inte så mycket på datorn ,om vädret fortsätter vara så fint som det är just nu med sol o värme då kalla trädgården

22 juli

Så var de dags 4 veckors sem. Vi skal bara syssla med lite ändringar i Trädgården o tag dagen som den kommer göra lita utflykter samt besöka en del andra koigalninger. Vi har alla helger inbokat med saker, öppna trädgårdar , 1000 trädgårdar o Holland koishow så det är absolut ingen brist på sysselsättning denna sem.

23 juni

Då var midsommar med avklarat, en lugn kväll ,god mat o gott sällskap (Tina o kissarna) , va tiden går fort, o ingen riktig sommar har vi haft, dom som trivs mest är ju alla växter i trädgården dom har aldrig varit så stora som i år. Koien går det heller ingen nöd på dom simmar sakta runt o plocka lite överallt, samt tigger mat. Rutger fick fnatt o höll en lite flaska i vattnet (tomt va annars) o vem var mest nyfiken jo Harry så klart, detta lockade till et härligt skratt, Nu ser vi fram i mot semestern som vi hoppas skal ge fint väder (vi skal ha sent).    

14 juni

Koien o vi (mest vi som vanligt) har nu hämta sig efter resan. det syns inte de har varit iväg. Dom 2 små nye samt de andra från Koisan har funnit sig  bra till rätta, och tag bra ifrån sig av maten. Koien ute mår bra o är jämt hungriga.

1 juni

Nu bara en vecka senare är det dags igen denna gång till Holland. En resa som tar ca 10 tim. Började kl 0320 bredde mackor mm . Började sen packa koi ca kl 0400 ville ha gott om tid till detta, allt  fungera bra tills Rutger tryckte hål i Qweenies på så syret försvann, åter till karet o nya påser förberedes, sen det man faser mest för ,när det var 1½ påse kvar tog syret slut i flaskan, den hade läckt. Ringde Lasse som kom oss till hjälp, iväg kl 0800 hoppades nu allt skulle fungera, Qweenie gillade inte påsen, väl i Rödeby gick färjan när vi kom fram, vänta i 30 min, kraftig blåst och koien nere i bilen (stakas dom), sen flöt allting bra framme kl 1745, där togs vi väl omhand av alla. Lördagen gick bra med trevligt sällskap , Söndag vaknade av att det regnade, och detta elände höll på nästan hela dagen. Sen gick det bra, vi hade med oss 14 koi ner o 12 priser hem, flera 1:a 2:a samt varieté, och 2 special pris, Award och must unik, resan hem gick bra till vi närmade oss Hamburg då fick GPS hel spel den visade helt åt h.......  till, så det blev en omväg på ca 1-1½ tim då man ju inte vill ta chansen i mörkret med mycket vägarbeta o när man är trött, Väl hemma kl 0700 var vi helt slut, koien kom i sin karantän o mår alla bra. Summan av dessa 2 helger blev 18 pris inte illa.   

25 maj

Så bär det av till Sveriges första koishow. Lasse i Viby har erbjudet oss att köra fast han inte själv har koi med. Vi resar upp på fredagen då vi inte ville utsätta koien för en resa båda upp o hem samma dag. Väl framme blev vi väl omhänder tagit av dom där showen skulle hållas. Showen blev en succé, bra jobb av alla, bra hygien ,bra kvalitet på koien, o 3 bra domare .Vi hade 4 koi med upp och fick 6 pris med hem. Charley (vår stora sanke) tog allt i Sanke klass 7 samt Jumbo CH , publikens favorit , och bäst av allt vår första Grand CH totalt 5 pris. Sen tog Mayday Koigalen Award pris, inte illa ,vilken helg. Koien hem o i karantän sen förbereda dom som skal åka nästa helg. 

 

17 maj

Ja nu så var fest dagarna över, 2 dagar blev det till slut. Onsdag (min födelse dag) + Lördag (den dag vi skulle fira) Det blev 2 dagar att minnas , Onsdag Louise o Thomas (koi-san Dk) och 5 st. från mitt jobb. Smörgåstårta o  2 andra tårtor. Lördag öppet hus från tidigt till sent, mycket folk , bjudna o överraskningar o god mat Smörgåstårta o 3 olika tårtor, alla verkade gilla vad det bjöds på. Tina - Anders - Jasmin skötte köket perfekt, diskade o plockade fram och tillbaka maten. Många fina blommor fick jag (nästan alla från Tinas butik (så hon hade en del att göra) fina presenter fick jag med, en sittande koilady i granit (hämtas sen) en ängel i vit, silver smycken , present kort i guld affär, samt lite pengar, en korg med små vinflaskor o även en lite söt koi (silver) en del vet ju ens svagheter, allt som allt så var det 2 toppen dagar. Trädgården var i jättefint skick med lagom blommor och koien drog som vanligt fult hus. Nu ser vi framemot årets koishow som i år bli 3 st. mera info kommer sen.

4 maj

Nu har sommaren kommit, idag 20 grader ,  Dammen är rensat, och vi håller på att fylla den, vattenfallet och det lilla springvattnet är igång, fåglarna badar i vattenfallet, många blommor har börjat slå ut =den vackraste tiden på året. sen så är det bara att vänta på rätt temp, fortsätter det så här kan kanske koien komma ut i slutet av denna mdr.

23 april

Nu tror jag våren har kommit, björken börjar visa små gröna blad o alla rabatter är rena, bambu planket är utsatt, vissa växter börjar vakna, gräsen nerklippta, taket på terrassen spolat, och Rutger har börjat tömma dammen (vilket jobb) när man öppnar dörren till trädgården från koirummet så känns det i hela rummet vi vill ut,   samt första resan för året till Koisan avklarat. Tror ryggen börjar ge med sig (håll tummarna) man ska aldrig glädja sig för tidigt. Ser nu fram i mott min högtidsdag i början av maj, och hoppas på fint väder, koien hinner ju inte ut men dammen skal vi försöka få ren innan des.

10 april

Vinter o vår kallt och varmt om varandra typiskt april väder. Ute går det sakta . Vi har rensat 2/3 delar av trädgården för löv och annat. Gav Rutger en lövblås i present ,så nu går det lättare med löven. Ryggen krånglar än (f..) har aldrig haft besvär innan och dammen ser inte rolig ut, annars är allt bra( koien går ju inne i värmen).

19 mars

Nu hoppas vi våren har anlänt, man riktig längtar ut, dammen är fri för all is och man ser hur mycket skit som har blåst ner, sen kan man ju snart börja så smått att rensa bort allt som inte ska finnas i rabatterna, fast det är ju klart att vi kan få en knäpp till på näsan med frost o vinter (det såg vi ju i fjor) dog blir det inte liggande så länge (kan man ju hoppas). Hoppas det blir en lång och fin vår samt en härlig sommar.

13 mars

Så har våren äntligen kommit (hoppas vi) isen på dammen tinar och det spirar lite över allt. Nu vill man bara ut och börja så smått. Jag får tag det lite lugnt då jag i jan drog på mig troligen et lite diskbråck på jobbet f.. men det är svårt och tar en jäkla tid. Hoppas nu att allt går fort så man kan komma igång ute.

22 feb

Nu har feb med gått tänk va tiden går fort, lite vinter har vi haft med is på dammen  o snö täckt trädgård. Detta precis när man tänkte ,att nu kunde man röja undan det värsta av alla grenar, som blåst ner, men inte ,det får väl vänta lite till. Nu töa det iallafal  ute så man börja se var näckros bladen ligger i dammen så kanske det blir vår snart. Inne trivs koien i värmen , men längta säkert ut.

31 jan

blev det vinter. Kallt ute mellan -5 och - 10 samt lite snö på marken, tur koien inte går ute. Vist är det fint o skönt med kall ren luft, men har det inte varit vinter innan så behöver det inte komma nu heller. Inte mycket att skriva om just nu allt är lugnt o stilla.

15 jan

Ja ha gott folk så har et nytt år börjat. Hoppas det blir et bra år, med mycket varme o sol, så koi och trädgård kan utvecklas maximalt. Vi kommer även i år att ha visnings trädgård för den som är intresserad men bara efter telefon samtal. Det blir inga stora ändringar ute i år men nåt hittar vi väl alltid på vi får se,. Hoppas du som hittar vår sida gilla vad du ser, och vill du skriva en hälsning i gäst boken så blir vi glada, kul att kunna se varifrån folk som läser är.

 

2011

29 dec

Vet det är et tag sen sist men det har bara inte varit tid att skriva, men bättre sen än inte alls, Koien går inne i värmen ,ute saknas  kyla o snö (vilket syns på elräkningen) massor skit blåser ner varje dag trädgården ser inte rolig ut, men annars är allt bra. Vill nu passa på att önska alla som tittar in på vår sida ett GOTT NYTT ÅR

Vi hörs nästa år

11 dec

Nu är det inte långt kvar av detta året .Julen står snart för dörren, Hoppas det blir en god jul för alla. Vi o våra koi önskar er alla en god Jul .

7 dec

Nu så lackar det mott jul. Vi har hunnit med mycket. Tösabiten har flyttat till sin lägenhet med allt vad det innebär för oss av hjälp m m ,både där o i hennes blomster butik. Julhygget hos Koisan (som vanligt jättetrevligt) där träffade vi bla våra kompisar från Oldenzaal o Huub från Belgien samt flera danska koi vänner. Sen har vi haft Skånes Koiklubb Julhygge här hos oss , en sista sammankomst som har hängt med ett tag, vi blev i år 14 st. bla Thomas från Koisan o Jörgen en dansk kille som hängde på och var med på vårt julhygge (trevligt med lite nya ansikten) för som vanligt när man ordnar nåt så har alla så mycket att göra, kvittar om det är lördag eller söndag. Ute i innedammen börjar filtret ge med sig lite höga värden finns det än, Vi har med varit i Danmark och hämtat hem 4 av våra koi som gick där, och på julhygget hördes ni är inte kloka Åkes favorit koi var bland dom (kujaku) så det går inte att tag miste på vilken koi han önskar sig, o vist är hon fin

13 nov

Nov o snart vinter, i morse var det för första gång is på vattnet o 5 grader kallt. Koien trivs inne ,Filtret kör på bra, det har bara blivit kanon ,värden stiger som vanligt när det är ny start, trädgården har Rutger rensat idag, samt rensat o tömt filtret ute, o plockat ner bambu staketen, så nu kan vi släppa det, kort sagt allt är som vanligt. Vi har julhygge hos Thomas o Louise fram för oss och det ser vi framemot, det kommer en del folk som vi har träffat på koishow under året, kul, samt det hos oss i Skånes koiklubb(hoppas det kommer en del folk) för detta har vi haft en del år och det har liksom blivit ett avslut på året.

15 okt

Hjälp det fryser ute på nätterna och vi jobbar febrilt på att få filter mm klart inne. Madam o co tittar anklagande på oss ingen mat o kallt är det med ca 6 grader i ytan, men denna helg skal dom in , vi får bara tappa i så mycket vatten så det täcker koien ,så får resten fyllas på efter hand, det gäller ju tag det jätte varsamt med dom när dom skal fangas in. Tur våra barn kan hjälpa oss för det lär behövas, Varför skal man alltid vänta med ändringar tills det brinner i knutarna. Men en sak är säkert det blir bra med nya filtret, håller nu bara tummarna så det inte läcker vid nån koppling.

10 okt

Nu går det framåt med filtret, nästan allt är på plats o limmat, Rutger jobbar på varje ledig stund, så snart bär det in för koien. Det blir snyggt det nya filtret, inget fusk här inte, alla rör är perfekt draget ,för har man inte stor plats, så måsta man hushålla med ytorna. 

5 okt

Då så nu är det höst på riktigt, höstens alla färger börjar komma fram, löven drösar ner, så det ser tråkigt ut,  tempen i dammen sjunker, koien tittar längtans full på oss när vi kommer ut (vi fryser, när skal vi få komma in i värmen), och som vanligt råder det full aktivitet inne vid dammarna, det byggs o limmas för fullt, Lasse i Viby har varit en mycket stor hjälp o Thomas var här en dag (tack för hjälpen båda två, det är skönt att ha bra vänner när det behövs) o limmade o fixade ihop rör mm och snyggt skulle det vara o det blev det med, så nu saknas bara det sista, hoppas snart det är klart, då man ju nu inte vet, vilken dag det sjunker under 10 grader ute hos våra stackas koi, Vägen mellan bassäng o filter blev klar i går, så  nu skal det sättas upp sista rören, Vilket filter vi får, bilder kommer sen när vi hinner med det, en sak är säkert, fast man vet hur man vill ha det, så är vägen lång tills des man kommer dit,

27 sep

Nu börjar vi ändra filter till innedammen, ja ni läser rätt aldrig är man nöjd, vi skal med hjälp av Thomas (Koisan) o Lasse (Viby) bytta filter. Innan har Rutger revet ner en vägg o flyttad skåp m m. Hela dagen var Lasse här och hjälpte Rutger bla sågade de japan mattor i bitar o limmade dom ihop. Lite andra små sakar hand de också med. Tänk va bra när man har goda vänner som vill hjälpa till. Det blir bra när det blir klart, den sak är säkert (tänk om man hade fixat detta från början ) det har ju blivit flera stora koi sen vi startade (dom växer ju) så nu räcker filtret inte till. Mer info följer efter hand

23-25 sep

Klockan ringer kl 0200 vad sysslar  vi med jo vi skal köra upp och hämta hem Tinas möbler hon skal nämligen flytta hem till Vinslöv har öppnat egen butik yes. Resan till Stavanger tar ca 17-18 tim men vi är 3 st. som åker upp Anders, Rutger o så jag. Resa hela Fredagen packa bilen lördag (en hyr lastbil) o så hem igen söndag vilken helg. Var rätt så mör när vi kom hem sen skulle bilen lastas av o lämnas innan kl 2200 söndag, allt lastades av i hall o stora rum , sen gick hela måndagen till att flytta allt up på övervåningen, (för vilken oreda det blev) men nu är ordningen åter ställt . Anders flickvän skal passa hus o djur vilken tur man har hjälpredor. Helgen gick bra  så nu kan vi fort sätta med filter till innedammen. Tina själv skal bara tag sitt fagbrev i Norge sen på Lördag flyger hon hem.

15 sep

Ute syns det mer o mer att hösten närmar sig. Vattnet är ju bara 16 grader i dammen och det börjar bli dags att så smått tänka på förbereda innedammen. Tänk att denna sommar nästan bara har regnat bort, det är inte mycket vi har vattnat ute, sommaren har betytt en del besök av folk som nästan alla fastnad vid dammen o madam som ju kan charma alla.

 

4 sep

Höst ute, nu syns det tydigt på buskar o trä, men jag gick en runda i trädgården nu på morgonen och hittar va då ,jo flera rhododendron som blommade snacka om att tiden är ur led. Vattnet börja sakta svalna hos koien i dammen bara 16 grader (stackas koi) men än är det inte dags att komma in.

.

31 Aug

Nu har hösten anlänt, vissa buskar börjar gulna o det känns i luften. Algmedel är slagit i dammen för då vi kom hem från Holland så såg vi inte bottnen ,det blev som vanligt bra resultat. Vi har i år deltagit i 2 koishow i Holland med toppen resultat. Först i maj med 13 koi = 8 pris, bla 1 Award på Rudolf, samt 1 Baby Champion på en Kohaku ,sen i Arcen, med 7 koi = 8 pris bla 1Award på Honny, samt 1 Baby på en sanke, resor till koishow sker tillsammans med Louise o Thomas( och vi har lärt oss att det är inte bara stoppa koien i påse och åka iväg det krävs mycket arbete både före o efter) samt en del av deras andra kunder, och det är jätte trevligt att träffa andra lika sinade, bla dom vi lärd känna på det andra Koishow, alla från den klubben är bara toppen, huubke med sitt glada skratt och goda humör ska vi bara inte tala om. I år körde vi hem på måndagen vilket var toppen ,då det är tufft att åka på natten när man har varit i farten hela dagen . Alla som sysslar med koi borde någon gång åka på ett show, och se vilka koi det finns, samt känna stämningen.

14 aug

Ute känns det som höst, Regn o åter regn, vad vi nu ser framemot är en lång härlig höst med en del värme o mindre regn (hoppas kan man ju alltid). I dammen ute har vi fått alger som vanligt, detta gissel för alla som har damm, men inte som de vanliga alger vi bruka ha, dessa är långa o verkligen tråder  men lätta att tag bort, så vi avvaktar nog med medel i dammen et tag till. I år har vi delat på koien några inne o några ute och det har fungerad så att värden i dammen vid nystarten inte rusade i väg. Samtidigt har vi haft lite växt på dom inne, det gav resultat, fast vi hade hoppas på mer, men det blev 2-5 cm på de store o mer på de mindre, ska bli roligt att se vad som hänt ute med de andra.

4 aug

Ja ha då har denna sommaren med flugit iväg. Tänk vad tiden går. Vi har inte ändrat  på något i år i trädgården,. men vi har haft mycket besök, bland annat så har det varit koifolk från Närke koi klubb o Gästriks lands koiklubb samt Öland, Kristianstad trädgårds förening samt flera privata visningar. O så har vi haft besök av en fotograf från Tidningen Heminredning o Trädgård, (så nu är det bara att vänta o hoppas att de gillar vad hon har tagit av foto, för det blev en massa ) Fotografen o hennes man var här i ca 4 timer vilka härliga folk, bara att höra hur hon spontant reagerade när hon hittade en ny vy att fota. Detta var resultat av att de från Öland skickade foto till dom Kul.

Sen har vår dotter varit hemma i 3 veckor o passade på att bli egen företagare till en blomster butik i Vinslöv, Jätte kul nu kommer hon hem till Sverige efter flera år i Norge Jipi. Hon ska bara tag det Norska fagbrev först.

Koien som varit på Show i maj mår bara bra de har klarat det fint. Har varit o hälsat på våra gamla koi som numera bor i Hässleholm o de kunde inte fåt et bättre hem, vilken härlig känsla.

 

 

10 juni

Nu är vi inne i sommar mdr och allt är grönt o fint ute. Vi har varit med på koi foto show som gav oss 5st 1:e Place o 2st 2:e Place inte illa , sen har vi varit i Holland på Euregio koishow och där tog vi stor slam, kan fortfarande inte riktigt fatta det. Vi hade 13 koi totalt med ner 6 st. hemifrån o 7st som går hos Koisan i DK resultatet blev 8 fina pris med hem. Vi fick 2 st. på koien hemifrån 1st 2:e Place och ett special pris från koiklubben som höll i showen, (vet inte men tror vi är först i Sverige om att tag et sånt ) Det finns olika sådan pris till nån koi som domare eller klubb tycker om, på alla koi show, och man har alltid tyckt att det skulle vara kul att få och nu fick vi ett. Detta var kul då det var första  gång vi tar med egna hemifrån o inte är vana att välja koi till show( en annan tycker ju att alla är lika fina men vad domarna sen tycker är en annan sak). Det är mycket som skal stämma in och svårt att veta vad dom går efter, det är olika på alla show den som vinner på en show får inget på en annat. Sen tog vi 1 st. 2:e Place samt 3st 1:e Place och sist men bäst en Baby Champion + 1st.1:e Place med en koi (storlek mindra), svårt att fatta än. Detta pris är mycket svårt att tag då det är tuff strid om det pris mellan dom små koien. När folk talade om det för oss trodde vi knappt det ,Först när vi fick priset var vi säkra. Kan tillägga at folket i Hollands koi där vi var, är helt underbar naturliga o vänliga, och man blir mycket väl omhändertaget, fast dom tyckte nog jag var tokig när jag gick ut o  pratade med våra koi på kvällen men är man koikichi, så va då. Våra koi från Danmark går kvar i där, dom skal ner till koishow Holland , men egna skal vi inte ha med ner. Detta var vår 3 koishow som vi åkte på o det gav mersmak, kul att veta vad andra tycker om koien. En sak har vi lärt oss det är inte bara att tag koien i en påse o åka ,det krävs mycket för o efter arbeta Tack till Henrik för pack hjälp o stort tack till Thomas o Louise för en helt underbar helg, samt till Ole från Dk som vi lärde känna, vi har även fått en ny kompis från Frankrike (va kul)

25 maj

Så har snart maj med gått ,i går kväll trodde man det var vinter igen, hagel föll så det blev vit på marken, och kallt blev det. Idag var en liten sorgsen dag ,vi leverede de koi som hade sålds, det känns alltid lika svårt just när man lämnar över dom, men det positiva i dag var, att där dom kom vet man dom får det gott, o så får de gå inne på vintraren. Vi stannade o såg så det bekantade sig med sin nya omgivning, o koi kompisar och det fungerade bra samtidigt kom dom ut i en härlig damm så det skal nock gå bra. Man är ju lite koinördig när man lämnar bort dom. Vet att Åke ofta är inne på våren hemsida o kollar, så jag vill bara ,du är bara för god o vi vet att koien får det jätte gott. Sitt nu inte för länge på däcket så du blir kall (ha ha) för det vet vi du kommer att göra.

2 maj

Nu har de koi vi hade till salu hittad et nytt hem ,o yes de fick alla flytta till samma hem, det bästa av allt är att vi känner dom som har köpt dom, o att de får gå inne på vintern, för hur det än är så blir man nördig när man väl skal sälja dom koien som man har haft länge. Ute flyter allt på ,dammen är rensat o snart fyllt med rent vatten, sen är det bara vänta så tempen visar samma som inne, alla rabatter är rensad o fina o en har fått en ansiktes lyftning, så nu kan det bli sommar. Vi har även fåt hem 6 ton sten, som skulle köras ut, detta fick vi som tur var hjälp med av vår son o hans fjälla, för det är et hästjobb, men dom hade kul medan dom körde ut det, o Jasmin gav inte upp förrän hon tippade en kärra i blomrabatten,

26 april

I år fick vi det bästa påsk ägg man kan tänka sig. Klockan 0245 skär torsdags natt ringde det på dörren (kan man bli mera rädd o små sur när man skal upp o jobba på morgonen) när vi väl öppnade (efter ett lite tag) ,så hör man Glad påsk pappa, o en leende Tina står utanför, helt oväntat, då byttes rädslan mot glädje ,hon o en kompis hade kört från Stavanger i Norge o hit en resa på 13 timar, hon stannade sen hemma till Söndag ,o hand hjälpa oss lite i trädgården, Vilket påsk ägg

Arbetet i trädgården går framåt i lagom takt, just nu håller vi att tömma dammen på vatten, sen skal den spolas med högtrycks tvätten ,så den blir ren o fin, o sen fyllas med rent vatten, sen är det bara att invänta att det blir nästan samma temp ute som inne. alla rabatter är rena o fina o det växer så det knakar överallt. Bambu buskarna ser inte roliga ut efter vintraren de har fått skador av frosten , men kollar man så ser man små nya gröna skott. Bambu staketen är på plats ,vattenfallet startat och det blir snart dags att städa lite i filterhuset. Sen fattas bara koien. 

14 april

Nu har våren anlänt till Vinslöv. Det spira överallt, och klira i städa tarmen efter att komma igång i trädgården, det är ju en hel del som skal hinnas med innan man kan njuta av allt. Vi har även fått bevis på att man inte skal ta allt för givet, den 9/4 hade vi planerat en resa till goda vänner i Danmark ,men hälsan ville annat, så det fick bli en hemma helg ,nu var det ju kanon väder, så det blev trädgården (för vissa) istället för en trevlig dag i gott sällskap. Baksidan är snart klar rensat sen återstår bara det stora jobbet med att tömma o rensa dammen .o sätta ut bambu hägnet, sen kan det bli sommar. 

21 mars

Äntlige börjar det tina på dammen. Detta sen det först kommit en ny omgång med snö, har varit ute o kollat vad vi ev. skal ändra på i år, det blir i första hand rabatten vi fönstret som står på tur. sen får vi se vad det blir av det. Det har nu varit över 10 grader i 2 dag vilken lycka och va det tar hårt på isen, längtar tills det blir dags att vara ute och pyssla i trädgården.

10 mars

Så var vi inne i mars snön är snart borta o börjar töa på dammen fast det kommer att tag sin tid, undra hur tjock isen är i år, vilken tur koien inte går ute , detta har varit en tuff vinter. Inne har vi satt några koi på växt, det innebär varmare vatten o mera mat, vilket dom ju inte tackar nej till, detta innebär mycket extra koll av vatten o filter o koi, så får vi se om ca 4 veckor om det har hänt något.

 

28 feb

Sista feb nu kan man börja hoppas på vår, fast det kan ju bli vinter än, vi har ju hela mars med. Ute ser det tråkigt ut, hoppas snart kunna komma igång och rensa up efter vinters stormar, då mycket har blåst ner, Vi har satt ut några koi till salu under våra koi. Tyvärr måste vi ju sälja nån om det skal komma in nya.

3 feb

Nu är vi inne i feb mdr och ute just nu töa det Jipi, Det har redan varit en lång vinter så man kan ju bara hoppas på en tidigt vår. Dammen är fortfarande täckt av is så det dröjer innan man kan städa den . Mycket skräp har blåst ner så det finns en del att plocka bort, vi har lite funderingar på vad som ev. skal ändras på ute men det blir inte stora saker i år. (säger vi nu ja) men man vet ju hur det brukar bli när man väll kommer igång.

22 jan

Idag var ingen rolig dag, vår koi styvnacka(8 år gammal) fick somna in, Styvnacka betedde sig konstig med början för en vecka sen, han simmade bara rygg sim (simmad är väl att tag i han låg mest stilla), tilläggas skal att han hade en defekt, han var styv i nacken (där av namnet), detta blev mer tydligt ju kraftiga han blev, och vi vet ju inte om det var bidragen till det som orsakade detta, man vet ju inte hur det så ut invändigt, vi lagde han rätt i basängen men han lag sig på rygg igen, satta vi han ner i stora basängen så simmade han 2 tag sen var det rygg läge igen (stackaren). Vi har  sagt innan ,att händer det nåt med honom, så inte ska han lida , detta är den koien som vi för övrigt sövde första gången med hjälp av Per på tsunami koi, han har sen haft mycket skador med alltid klarad sig ,men som alltid det känns tufft on tag bort en koi som man har haft länge Styvnacka kom till os 2003 som 1 åring så han har varit här i 7 år drygt, och var då bara 26 cm ,nu 55 cm, ingen stor tillväxt på längden med på bredden tog han sig , det var det tråkiga ,nu till det positiva snön smälter sakta ute, nu kan vi se bron, hoppas på en tidig vår så koien kan komma ut tidigt i år.

5 jan

Ja så skriver vi ett nytt årtal. Det börjar med kyla o snö, men vackert är det, ute ligger snön så högt, att vi inte ser bron, o dammen kan man bara ana, var den finns, Men koien går ju ,som tur är inne i innedammarna, så dom lider inte av kylan, Det enda som syns i trädgården ,är en skottad gång, som nisse har, för att tag sig runt (vad gör man inte för djuren). Nu får vi se vad som händer ute i år, det blir nog något nytt, men inte så mycket som innan. Vi kommer även i år att ha visnings trädgård som är öppet efter överenskommelse per telefon eller mail.

2010

29 dec

Nu närmar det sig ett nytt år, med allt vad det innebär, julen har varit bra vi fick fina gåvor av våra barn bla tavlor, av sonen foto på oss och av vår dotter en jätte fin hand målat tavla på en koi (hon är jätteduktig). Ute ligger snön djup ,vi ser verken damm eller bro längre hoppas bara växterna klara detta, ändringar nästa år blir inga stora sakar, men nåt lite blir det alltid. Vill nu önska alla som hittar in på vår sida Ett Gott Nytt År, så ses vi nästa åt, lite foto kommer när jag får tid till det.

24 dec

Ja ha nu så är det jul igen. Vill bara önska alle en riktig god jul o hoppas på et bra nytt år när all snö o kyla är borta

12 dec

Nu har vi 3 advent o det går fort till Jul. Ute växlar det mellan mycket kallt o plus grader, snö o slask, men inne är det mysigt med all jul pynt o ljus. Vi hade 24 pers på vårt julhygge så vi var nöjda ,det blev mycket glada skratt o koi prat, alla hittade nån att prata med (tror jag) vill tacka dom som hjälpte mig den dag med maten, det är skönt med goda vänner en sån dag , Thomas hittade en koi som hade 2 röda prickar ,där de inte skulle vara ,så han opererade bort dom, nu hoppas vi bara att det skal bli bra efteråt. Nu längtar vi bara till julen och att ha Tina hemma, fast det inte blir så länge denna gång. Koien har det mysigt inne ,Rutger har även pyntat lite hos dom. Även hygget hos Koisan gick bra o vi fick hälsa på våra koi som går kvar där.

28 nov

Jaha då blev det vinter ute, har vi just nu 30-35 cm snö, vackert och en härlig inramning nu när man har advent ljusen framme, det värsta är bara allt skottande av snö, men annars så är det mysigt, 

8 nov

Ja ha då kom vintern med den första isen på dammen. Tur alla koi går inne i värmen , det var vackert på trä o mark men kallt, det var -6 grader i morse. Veckan som gick har vi hunnit med mycket annat vi har hjälpt en kille som hade problem med koien slöa o passiva utan aptit =dårligt vatten värde visade det sig vara (hoppas det bara var det och att det löser sig med vatten från kranen ) synd när dom allt nytt och så fungera det inte (vattnet från brunnen var säkert boven). Sen hade vi besök från Hultsfred av 2 från koiforummet, kul att träffa nya folk, synd bara att trädgården inte ser så kul ut just nu ,hoppas dom kan komma igen till sommaren. Nu ser vi fram emot fika hos Georg o Monika i Ängelholm (nov), samt jul hygge hos Koisan i Danmark (nov), alltid lika trevligt, samt klubbens julhygge här hos oss i dec, tror ni att det är sov tider när koien är inne, icke sa Nicke, det finns saker att hitta på ändå bara man vill, synd bara att inte flera från klubben hittar på något, det behöver inte vara stort o dyrt bara det att träffas, se bara vårt höst fika. Sen ser vi fram emot julen då kommer vår dotter hem från Norge,

26 okt

Nu kan man bara konstatera att hösten är kommit. Det blir bara mera gult ute i trädgården för varje dag, men vackert är det. Alla koien går inne i värmen, och har det gott, det går 10 i 5000l o 21 i 10000l och vi fick till slut rätt på syre problemet i store dammen, fast helt nöjda är vi inte, den ger bara på ett lite område, o ibland stora bubblar, men det fungera ,o det är huvudsaken. Nu har vi fått nya bilder på nästan alla koien, så de gamla är utbytta,( under våra koi) nu ser man hur koien ser ut nu. Det var en hel kväll med datorn, för att byta ut alla foto, men jag är nöjd med resultatet, Vi har haft en höst fika för koiklubben, och det var lyckad, vi blev 15 st. som fikade o pratade koi.

13 okt

Nu har de minsta av koien kommet in tillväxten var god på en del, andra hade bara lagt på hullet och fått bättra boddy. Tillväxten var allt från 1 cm till 6 cm så det var klart godkänt för en del. Som vanligt ,när man skal ha nåt som man beställt ,så skal det krångla , syre plattan som vi hittade fanns enligt hemsidan ,men det visade sig vara fel (ej uppdatera) så efter 3,5 vecka, har vi fortfarande inte fått den, det är ju typiskt, Och bättre blir det inte av att den skal vara i den basängen der de stora skal gå, der hade vi även tänkt sätta 2 easy pod (filter) men det var inte så lätt , der skulle ju olika rör delar, som så klart inte fanns, De stora går ju ute än, o bara väntar på att få komma in (stackas dom), det är ju kallt ute nu. Vi får väl hitta på nåt så även de kan komma in,

4 okt

Jaha då skriver vi okt. Hösten närmar sig med storm steg. Vatten tempen ute sjunker, o koien längtar in. I helgen har Rutger städat , målat taket o bytt ljusrör i inneförvaringen ,samt fixad med lite annat i rummet (tur man har en händig man), så nu väntar vi bara på en  stor syre platta som vi har beställt, men som är slut för tillfället med skal komma snart (typiskt). I år skal det bli kul att mäta koien ,vi har givet dom mycket o god mat, o en del ser man, har lagt på sig, hur det sen är med längden det får vi se. Vi suger ju också på den goda karamellen som vi har fått i år, vi har deltagit i 2 koishow i Holland, o det gav mer smak ,vi tog en hel del fina Placeringar, och bara det att få träffa flera lika  koi tokiga var roligt (vist är man tokig när man åker på show med koi) fråga bara andra. Vi kan ju tacka vår handlare, för hjälpen med koien, o allt annat som hör med till att åka på show (det är inte lite som skal klaffa),  samt att de lockade oss med, det blev en nytändning för oss, då man ibland kan undra vad man sysslar med .  

5 sep

Ja nu har det blivit sep, och tempen sjunker i dammen .Koien värker lite tröga på förmiddagen med piggare på em. Vattnet är klart o fint och resten bara bra. Vi har nu avverkad vårt andra koishow i Holland. Vilket show med massor av stora fina koi o många försäljare. Solen var med oss alla dagar utan då det blev dags för prisutdelning, då började det åska o regna ,detta hade vi sen med oss på resan hem, det drygaste av allt. Särskild när man är trött. Vi hade set fram i mot denna show. Vår fina Doitsu skulle ju med ner ,men den passade på o leka o skrapade sig i huvudet så den fick vackert stanna hemma hos Koi San. Thomas sa då till oss varför inte prova dessa 2 små mest som en kul grej .Det blev en Becko o en Orgon. Och på detta show fick vi nästan full pott, det blev 6 Placeringar på 4 koi bla de 2 små. Vi blev jätte glada. Vi tog hem 3st första Place- en 2 Place samt -2 st. bäst av alla i alla klassar inte illa. Dessa  koi går kvar i Danmark.      

 

 

10 aug

Nu har vi även haft den andra öppna trädgården ,den för Tusen Trädgårdar .Och regnet bara öste ner hela dagen, (jag var blöt ända in på bara skinnet, då jag var mest ute, Rutger tog ju innedammarna ,så han blev inte blött, fusks) med det avskräckte inte alla ,det kom ca 100 st. enlig vår gäst bok. Vi fick många kommentar, om vad dom tyckte, o det var bara positivt. Men som vanligt så stal ju madam o co hela showen, många har aldrig set koi, så det var lite kul. Det kom även folk från Kristianstads Trädgårds klubb (ordförande) så nu skal vi ha en öppen trädgård för dom nästa år. Detta år har det varit många o hälsat på oss va kul .

1 aug

Nu har vi haft den ena öppna trädgård den för klubben. Det blev lyckad vi blev 20 st. och alla verkade nöjda, vi grillade, o det blev mycket koi prat o glada kommentar, Det har även varit en del privata visningar av trädgården o koi (detta efter tidningen varit hos oss), även de har enligt vad vi hört varit nöjda, nu åter står bara tusen trädgårdar, som skal hållas den 8/8. Hoppas på fint väder, o så får vi hur många som kommer.

22 juli

Nu är det full sommar, med värme o allt vad som hör sommaren till. Våra koi trivs ute i värmen, och växterna med att vi behöver byta vatten till koien ,de får ju närings rikt vatten i utbytte, Rutger har åkt på en väl förtjänt sem. hos Tina i Norge en vecka, (med daglig koll av allt hemma via tele,  bla hur jag klara filter rensningen och hur koi m m mår). Sen när han kommer hem skal vi tag itu med förberedelse inför 2 öppna trädgårdar, först koiklubben, o sen 8/8 1000 trädgårdar som hålls i hela landet. För fast jag har hållit undan torkan m m så behövs det lite jobb. Det är hemskt va tomt det blir när en i fam. åker ,tänk er då ,jag vinkade av 3 samtidigt, Rutger+ Anders samt Tina (som hade varit hemma på 2 veck sem.) i Kastrup (fruktansvärt) Tur man ha kissen som sällskap. Ha det gott i värmen 

23 juni

I år har vi varit på vårt första koishow live .Det var en upplevelse

Började resan från Vinslöv kl 0430, hämtade koi hos Henrik(Kristianstad) o drog iväg .Resan gick bra. Vi höll Koisan bakom oss hela vägen dit, (dom startade först kl 1100), så vi fick ett bra försprång. När vi väl kom dit blev vi jättetrevligt bemött, o fast Engelska inte är vår bästa språk, så klarade vi det fint, (har aldrig pratad så mycket för) På kvällen blev vi bjudna på mat o dryck av Holländska klubben. Efter en god natt sömn var det dags. Domarna tog tag i det svåra jobbet, att bedöma koien. Det var jätte nervöst att vänta, skulle vår koi klara det.( innan har Thomas ring när det var klart ) nu var vi på plats själv. Sent på söndagen var det klart. Vår koi kom på 1e plats i sin klass. Totalt tog Sverige - Norge o Danmark hem hela 33 priser. Detta gav mer smak ,vi skal ner till Holland igen i aug, så får vi se hur det går ,det är en mycket större koishow ,med många flera koi (o handlare)

19 juni

Stenen vi hem är utkört Det gick rätt så fort, Rutger körde mycket  på kärran i varje omgång, Anders tog en del ,o jag några mindra,

Resultatet lät inte vänta på sig ,det blev jätte snyggt. Nu blev det lite mera åt de Japanska hållet till. Rutger fixade också nytt luft system till Filter tunnorna ,så det blir mera syre, samt limmade ihop filter kuddarna till kasseter, så det blir lättare att rensa dom (lite extra pyssel)

15 juni

Nu är det dags att skriva lite. Mycket har hänt sen sist, Gånger är klara o sista grässet borta så nu har vi en trädgård helt utan gräs ,det trodde vi inte när vi började ändra på trädgården. Många nya växter har kommit hit, 5% ton grov singel har körts ut på olika ställen(foto kommer), Vi har även varit på vår första koi show live, och det gav mer smak jätte kul och nervöst vi hade en koi med (foto kommer) allt som allt det går bara bra just nu fast det inte riktigt känns som sommar än.

13 maj

Ja nu så har vi hunnit en bit ut i maj .Kylan håller kvar sitt grepp. Men vi trotsar kylan ändå, o hittar på lite att göra. Efter vi hade besök i fjor av Svensk Koiklubb ,o såg att det blev kaos ,när alla hamnade nere i pergolan ,så beslöt vi att det skulle bli en gång bakom växterna ,så man kunde tag sig därifrån. Sagt o gjord det blev så, pergolan får sitt tak med , av husets bygg mästare. Tur han är så händig. Dammarna töms på vatten, o spolas rena ,fy vilken doft, hoppas få det klart tills den 29/5, då vi ev. skal ha besök av Dansk Koiklubb. Vi skal ju med ha besök på lördag av Svensk koiklubb o  folk från Koigalen forum , men då hinner vi inte få koien ut. Då det ju har varit jätte kallt ,så vill vi inte stressa våra koi i onödan. Vår son har i dag hjälpt oss med hemsidan så nu hoppas jag det fungera med foto så det inte bara blir ett kryss. Hurra det fungerade bilderna blev inte bara et x.

12 april

Nu har våren kommit till Vinslöv . Ute finns mycket att göra, Lite växter skall flyttas, o all löv rensas bort. Fåglarna kvittra o grodorna lekar i dammen. I år kan Rutger själv bestämma vad som skal göras, i fjor hade han ju benet i gips, så då fick jag regera som jag ville (fast det gör jag ändå till en vist gräns ha ha) En hel dag gick åt att flytta elefant grässet vilket jobb .Det skulle ju flyttas med så stor jord klump som det gick, men det ville annat, så vi fick ge oss, o minska på klumpen, som ju hade kommit så långt ner i hållet ,att vi inte fick upp den men efter mycket om o med, kunde vi lägga en presenning under, o börja bygga upp med jord under ifrån igen så vi kunde flytta på växten, till slut fick vi det på plats där vi vill ,så nu åter står bara att se om det har klarat flytten. Vårt ena Savoy  trä hade dött så det fick med plockas bort , o lite andra växter har inte heller klarat vintern, med då kan ju jag handla lite nya växter ( Jipi)), utan att Rutger säger, o var skal dom stå ha ha. Just nu har vi rensad nästan alla rabatter på baksidan, (det gäller ju ligga i då vi skal ha besök av Dansk koiklubb i slutet av maj) o då skulle ju även koien gärna vara ute. I år har vi även anmäld oss till  1000 trädgårdar 8 aug så vi får se hur det går. Har tyvärr fortfaren strul med att lägga in foto hoppas snart få hjälp så ni får hålla tillgodo med dagboken så länge.      

 

22 Mars

Vi har precis kommit hem från en resa till Tina i Stavanger i Norge. Vilken upplevelse, berg så långt ögat kunde se. Får väl börja från början. Resan startade kl 330 i Vinslöv den 12 Mars, Dimman låg tätt, Rutger körde, o jag sov som vanligt när vi startar så tidigt. Framme i Strömstad, i god tid innan båten skulle gå (till Sandefjord 2,5 tim resa). Checkade in. Allt frid o fröjd, Båten kom o då så ,Bil skrället ville inte starta ,den var bara helt död (orden som kom var inte renrasiga). Fick hjälp av personal med start kablar ,men icke sa Nicke, inget liv här inte. Fick se färjan åka utan oss  ,då dom sa att i Norge koster det skjorta att laga en bil, Normännen åker hit med sina bilar. Personalen hjälpte oss boka om biljetten ,o  få tag i en bärgningsbil. Nytt försök med start kablar o en starkare motor, o nu behagade bilskället vakna. Fick hjälp till verkstad ,då vi inte vågade lita på bilen, Efter test inhandlades ett nytt batteri Jipi den startade, där gick en del av reskassan ,(Rutger kom på att halv ljuset hade varit på mens vi väntade i hamnen). Nytt försök att inchecka ,denna gång lyckades det. Is låg på flera ställen når båten kom en bit ut från hamnen, o det hördes när vi seglade genom detta. Resten av resan gick som bara den, fast det kändes som om man körde i evigheter ,då vägen gick upp o ner, o kurvig som bara den, höga berg o djupa dalar över allt. Väl framme kl 2200 var vi bra trötta men det var underbart att träffa Tina. Sen följde en vecka med mycket utflykter i Stavanger o i en hel underbar natur. Flera resor gick till Ikea, då ju Tina behövde lite möbler, o det passade ju, bra då hon ju hade fylld 25 år  och mamma o pappa gärna ville hjälpa  henne. Sen blev det mycket mys, o rå om varandra . Som alltid tar det roliga slut, så även veckan hos Tina .Starten gick kl 530 Från Stavanger, o utan problem, (men med sorg i hjärtat) gick resan bra, (inte roligt när alla är lessna) Resten gick bra och nästan hemma ringde Anders, som har varit hjälpen i hemmet, o katt vakt och frågade om han skulle laga nåt till vi kom hem (vilken lycka) Väl hemma kl ca 2030, mycket mys av en liten kisse, som vist det var på klara med, att vi kom hem .Kull att se på lördagen så mycket snön hade försvunnit medans vi har varit borta. Nu i efter hand ångra vi inte att vi åkte, men när vi stod med en död bil, var det inte kul. Kan tyvärr inte lägga in bilder just nu, då det inte fungera ,men när jag har fått hjälp med felet ,så lovar jag kommer det bilder. Ute börja det lukta vår så nu börja det hända lite.

24 Feb

Vi skriver nu 24 feb o snön ligger ca 50 cm ute. Man är nu bra trött på detta fast det är vackert. Hoppas snart detta är slut ,så våren kan få sitt inträde. Dammen syns inte längre under all snö, o kissen tycker det är jobbigt, han sjunker ju ner till magen var gång han skal gå ut, så det blir mest till att ligga inne i värmen, o gosa sig. Rutger har varit och skottad snö på terrass taket o garage taket samt taket på filterhuset, så det inte skal hända i olycka, för det var ju jätte tungt

17 feb

Det var nu er bra tag sen sist, så här kommer lite nytt .Vintern rasar ute med mycket snö o kyla. Kan inte minnas, när det var så här kallt o så länge ,nu börjar man längta efter våren. Vilken tur att våra koi inte går ute, då hade man inte haft nån koll dom alls. Vi har ställt up med Zorro i en foto tävling på Koigalen ,o han fick bästa koi priset(användarna röstade) Det var kul för han är jättefin både i färg o kropp. Vår showa, vi har hos Thomas, fick vi ny bild på i Veckan ,o den har växt till 44 cm ,det skal bli kul den dag ,vi kan tag hem dem .Just nu har vi inte plats, men när de koi vi har såld flytta hemifrån så får vi se.

Välkommen till et nytt KOIÅR

17 jan

Nu har vi börjat på et nytt år. Så nu får vi se vad det innehåller av nyheter .Vet att vi skal göra klart pergolan ,med ev. tak,  samt tag bort det sista av gräset på baksidan .Vi skal även minska på koibeståndet, men det blir svårt, man får ju ångest bara man tittar på dom ,o så blir det den o den, men sen nej inte dom, men vi får väl se .Vi hoppas även på att äntligen få besök av Dansk koiklubb i sommar samt ev. av folk från koiforummet ,men det återstår att se

2009

31 dec

Jaha nu är detta året slut o vi skriver 2010. Hoppas det blir et bra år för alla. Vi kommer inte att ändra på så mycket i år men lite blir det ju alltid när man har koi o trädgård så vi får väl se vad det kan bli. Vi skal bla göra klart paviljongen.

20 dec

Nu så lackar det mot jul.Tiden går fort o det är mycket som skal hinnas med

Vill bara passa på att önska alla som hittar vår hemsida en riktigt GOD Jul . Ute ligger snön vit o fin o  det är kallt o inne myser koien i värmen

10 dec

Vi har överlevt vårt julhygge. Vi blev faktiskt klara i tid. Vi blev 23 st. så vi var nöjda Det kom koikichi från både Klubben o Forummet (KOIGALEN) samt 2 från Danmark vilket var jättekul. Eftermiddagen gick bra o vad man hörde så tyckte alla att koirummet hade blivit fint. Vi fick även hem vårt fina pris från Holland (via Thomas) så nu saknas bara koien.

27 nov

Jaha då var det tag sen sist. Vi har nu i 5 veckors tid hålet på att måla om o flytta runt inne, så det har inte blivet så mycket ute. Men nu är vi nästan klara. Hela övervåningen har fått en grundig omgång. Koien går det ju ingen nöd på dom har det varmt o gott inne i koirummet . Vi skal ha julhygge den 6/12 samt invigning av det nya koirummet (för koiklubben o Koigalen forummet) så då vill man ju vara klar o få upp den fina ljusfisk vi fick i fjor. Hoppas nu bara att Koifolket vaknar o hittar hit.

 

5 nov

Vilken tur man var ute o räfsade ihop en hel del löv i går ,fast det blåste små jävlar ute, för vad såg man som det första i morse när man vaknade ,ju det hade snöat i natt. Nu har vintern kommit hit .Tänk om man kunde göra som björnarna gå i ide eller som koien slippa gå ut. Målandet inne går enligt planerna så det är snart klart (tur man har en händig man)

29 okt

Lite höst nyheter. Koien går inne i värmen, o har det gott. Vatten tempen är på väg uppåt. Värden i vattnet börjar komma ifatt ,dom med .Koien börjat bli hungriga ,o vi är mycket nöjda med nya koi rummet. Just nu håller vi på att måla om inne i några rum ,så hela övervåningen ser ut som et bombnerslag, men va då bara det blir fint så.

11 okt

Nu har hösten kommit med alla sina fina färger. Löven bara drösar ner överallt o dammen ligger öde o tom på koi. Vi håvade in alla på 3 dag ,så filtret inne skulle hinna med .Alla koi klarade infångandet bra ,bara de 3 shiroser blev lite röda ,så vi får vara nöjda , vi försökte i fjor att inte salta vid ingång ,o det gick bra ,så vi körde på det i år med, samtidigt så när tempen ute kryper ner undre 10 + så tycker vi att det är för tufft för koien. Av de 30 koi som gick ute ,har 20 st. vid mättningen vuxit med sammanlagt 49 cm, detta sen de kom ut i maj så vi är nöjda. Tillväxten variera från 1 till 5 cm. 2 st. hade växt 5 cm bla Harry vår överlevare (nu 50 cm) samt kalle vår lille sanke. Lufsen fick somna in då tumören hade växt Det såg ut att kunna spricka när som hälst. Detta är inte roligt med bättre end. han skal lida .Nu skall vi höja tempen i dammen sakta till ca 15-17 grader ,så dom kan går inne o ha det bra. Vi har nu kvar 42 koi som är fördelad på 2 bassänger 18 i en o 24 i en Vi kommer dog att försöka sälja någon till våren vilka får vi se annars kan man ju inte få in nya.

 

1 okt

Jaha då kom hösten ifatt oss, med frost på taken . Vattentempen i dammen sjönk ,så nu får vi försöka få in koien så fort det går.

I går plockade vi in 5 av dom som gick ute o som skulle gå i den tanken som har varit igång hela året ,det gick smidigt, de var rätt så slöa ,samtliga mättes o alla hade växt bra någon 1 cm andra mellan 2-5cm så det var bra de kom ju ut sent i år så tillväxten var på bara 4 mdr. Kvar går nu 25 st. som skal in nästa vecka. Då skall vi  kunna ha den stora bassängen igång, den skal ju fyllas med vatten (10000l) o filtret från ute dammen skall in .Vi har tyvärr även en koi som skall somna in i år ,den har utvecklad en stor tumör, på ena sidan inget roligt beslut , men vi vill inte han skall lida ,eller bara plötsligt ligga död i bassängen (typiskt när han är så fin) Han har börjat dra sig undan ute o gå mycket för sig själv så det är bäst det som sker.

14 sep

Nu börjar hösten närma sig ute, o vi håller på att göra i ordning inne vid innedammarna ,så det är klart ,när det blir dags att tag in koien. Det har lagts nytt trallgolv o gamla förrådet har fått ge med sig ,så nu är hela garaget bara koirum. Det har blivit ett mysigt rum ,det har tillkommet möbler, så nu kan man sitta o mysa med en kall öl eller en kopp kaffe. Vi ville ju ha allt klart innan dom skulle in. För man vet aldrig på hösten när det blir dags, i fjor kom dom först in i okt  ,men det var hugget att det hade blivit för kallt ute.

När sen dom har kommet in skall vi fortsätta ute ,  det finns fortfarande lite att göra innan vintern. Sen skall vi bara njuta

 

25 aug

Lite nyheter. Vi köpte en fin showa av Koisan i somras ,som dom tyckte kunde gå kvar o ev. om den höll måttet följa med på Holland koishow. Ja visst tyckte vi ,o tänkte inte mer på det. Sen blev det dags för foto showen ,den o andra fina var med ,men den tog sig inte vidare till andra omgången (förövrigt inga av våra i den så kallad GO sanke klassen). En kväll ringde Thomas, o frågade vill ni ha den med på Showen Ja visst tänkte vi, Thomas brukar inte tag med en koi han inte tror på. En nervös väntan tog fart, hur skulle det gå. Första koien i Go sanke klassen ,den tuffaste klassen på alla show. Söndag ringer Thomas ,o talar om att vår showa kom 2a  vilken lycka .Det blev ju inget av de stora prisen, (champion) men vi blev jätte glada, vi har aldrig ställt upp i den klassen innan. Detta sporrade oss ,till att om allt går bra nästa år försöka följa med på ett Koishow. Dom som är iväg ser ju ut att ha det jättetrevligt så vi får väl se. Vi har nu börjat flytta på växter i trädgården , de som har blivit för stora, o behöver et nytt ställe att stå på .Detta gör vi nu, så slipper vi senare  o kan börja njuta direkt till våren.

10 aug

Ja ha nu har koi showen varit. Tack till Stefan o Feffe ni har verkligen haft ett tufft jobb med att ordna tävlingen

 Vi hade med 30 av våra finast koi .Hur det gick .Jo 11 st. gick vidare efter första genomgången av domarna. Fast inga av dom i den så kallade Go sanke klassen (kohaku-sanke -showa) o inte heller hi utsurierna (synd) Bland dom som gick vidare blev det inget av de finare priserna dessa verkar ju som på alla show bara gå till just Go Sanke klasserna. Synd då det finns många andra fina koi vilket man ju så på detta foto show.

De koi vi hade som gick vidare fick 4 första platser o 7 andra platser så vi får vara nöjda så nu har vi 4 nya diplom att hänga på väggen. Stefan hade samtidigt invigning av sin damm synd bara att så få av koiklubbens medlemmar kom. 

19 juli

Ja ha, så kom den dagen man fasade för Tina som har haft semester hemma 2 veckor reste tillbaka till Norge. Det känns alltid lika jäkligt att ta adjö av henne .

I dammen som fick sin zinkdos för en vecka sen ,händer det saker. Algerna dör o vattnet klarnar sakta, på en vecka är nästan alla alger försvunna.  Harry  är nästa fullt frisk igen ,det syns lite av turen i skimmern än. O regnet bara öser ner. Förkylning som  Tina gav oss när hon kom från Roskilde i Danmark, sitter i  än ,så det har hänt en del denna mdr. Vi skall nu ta kort på våra koi en del skall vara med på Nordiskt Foto koi Show som skall hållas i Sverige av Stefan Malm o Koi galen. Sen gäller det bara hålla tummarna o se vad domarna säger ,det är många anmälda men man kan ju hoppas .

Nytt bilder från trädgården 2009 finns under ny ruta

9 juli

Harry ser ut att klara sig bra från sin olycka .

8 juli

Semestern lider mot sitt slut Vi har haft många besök i år. Dom flesta har som vanligt fastnat för dammen o innevånarna . Bla annat har Göinge trädgårds sällskap varit här ca 33 st. dök upp under dagen. Koien trivs i den stora dammen, sen vi öppnade upp mellan de 2 vi hade kvar så det blev en. En ny skimmer slinga har satts in så nu slipper vi mycket skit på ytan. Harry vår ena koi testade den en dag Rutger hörde ett plaskande o skulle kolla vad det var o såg bara en koi stjärt sticka fram .Goda råd var dyra Harry satt fast i skimmern. Vad gör man närjust den av våra koi som är mest stressig ,av sig sitter fast. Han fick som tur var tag i stjärtfenan o kunde dra loss honom. Som den stackaren såg ut ,flera fjäll borta o röd på flera ställen stack han ner i dammen igen ,hur skulle detta sluta.

 

7 juni

Nej nu behövs det en uppdatering. Det är länge sen sist, men vi har haft mycket att göra. Först Rutgers fot och sen allt som vi skulle hinna med, innan Koiklubb Sveden skulle komma hit på besök i Skåne i slutet av maj. Det skulle städas damm ,läggas sten, spikas pergola ,fyllas igen den gamla dammen ,o sist  limmas i mellan dammarna ,o fyllas på vatten vilket till slut blev ca 40000l  Man vill ju gärna att allt skal vara klart Men med god vilja, o hjälp från goda vänner, så blev vi klara i tid Det var tveksamt ,om allt skulle hinnas med ,men sista veckan så föll alla bitar på plats. Dom största koien kom ut i dammen, fast vattnet var grönt så man knappt såg dom (vi hoppades och höll tummarna, att det skulle klarna innan söndag o att solen skulle lysa) . Lördag kom våra underbara vänner ner från Braås ,de skulle stanna o hjälpa oss på söndagen ,vilket var tur ,för vi hade aldrig hunnit med, att ta hand om alla. Dom kom 44 st. vilket vi tyckte var jättekul, o det bästa av allt var vattnet var klart o solen lyste från en klar blå himmel. Fikat var klart o alla  verkade nöjda. Bullarna bakade Lena o jag på lördag kvällen efter god mat o vin ( vi var väl lite i stöten för vi kom på att kalla dom fyllebullar med mycket skratt till  ) men det blev goda bullar ändå.

En lite rolig sak hände när vi tog ut dom stora koien. Elvis simmade bort till bron ,stannade o tittade bakom sig, sen backade han tillbaka där han kom ifrån ,precis som han ville säga ,inte simmar jag under där inte, men Madam kom ångande, o såklart kunde hon simma under ,så kunde väl Elvis följa med ,då skulle man haft kameran, men som vanligt finns den aldrig där när man behöver den,, det såg komiskt ut .

3 maj

Vi har nu haft dagar fullt av arbete ute .Vi har trots många problem med ben o värk hunnit göra mycket ,med förenade krafter o god vilja  har vi hunnit med nästan allt som vi skulle. Dammen är spolad o klar för nytt vatten o nästan alla de andra små ändringar klara . Vi hoppas ju bli klara tills dess att Koiklubb sveden skall komma ner i slutet av maj. Det har ju varit tufft när inte Rutger har hållit i allt som han är van att göra ,men det har löst sig ändå.

19 april

Vi har haft flera härliga dagar ute i trädgården. Så det har blivit en del arbete färdigt. Vi får ju ta det lite lugnt med tanke på gubbens ben. Nu skall han börja jobba halvtid så får vi se hur det går. Det kommer bilder så snart jag hinner få det klart.

8 april

Det känns som våren har hittat till Vinslöv. Jag har med sakkunnig hjälp av Rutger som inte är helt arbetsför än, levt rövare i trädgården . Någon rabatt är ändrat Någon damm tömt på vatten (skall nu bara spolats ren) Växter o sten som behövdes flyttas har flyttats. (det gäller ju passa på när man får göra helt som man vill) Nästan i alla fall. Det enda negativa är bara det att jag inte klarar allt det tunga själv. Men med en stol att sitta på så klarar även han av lite jobb samt hitta de fel jag gör. Samt sitta en stund i solen o njuta .Plast stöveln åkte i dag så nu får han börja gå riktigt ,Det var lite ovant i början han har ju inte gått i riktiga skor på 9 veckor . 

5 april

I går var det sommar varmt i Vinslöv. Så vi passade på att vara ute hela dagen. Jag drar ju fortfarande det tunga lasset, så det tar sin lilla tid. Rutger ger goda råd, o lite hjälp, när orken tar slut. Han skall ju än så länge ta det lugnt med foten.  Men lite kan han hjälpa till med. Vi har nu flyttat dom växter ,som var fel placerade ,o rensat en del rabatter ,samt klippt ner en del stora gräs .Lite nya saker har vi med hunnit göra ,mer om detta lite senare ,när det börja klarna. Börjar längta tills dammarna skall få sitt vattnet går ju inte av för hackor vilken doft. Längtar tills koien kan komma ut det är ändå nåt visst när dom stora kommer glidande i vattnet.

29 mars

Vet att det nu är länge sen jag skrev sist, men det har varit mycket att göra  sen Rutger fick benet i gips. Nu har han snart gått i 8 veckor, så man kan nu se en ände på eländet. Det har inneburet mycket extra jobb för mig ,med allt vad det innebär att ha en gubbe som inte kan stå på båda benen. Allt detta samtidigt som en högtids dag har avklarats med allt vad detta innebär av förberedelser O samtidigt hålla detta hemligt till en viss del, Men allt avlöpte jättebra o fest firaren har överlevt. Överraskningar har vållat många glada skratt, hos alla som kom. Överraskning  var bla hans dotter som dök upp från Norge,  samt ett glatt gäng av arbetes kompisar o koi vänner,  som alla skall ha stort tack för hjälpen .Lyckan var total när sen 13 st. plötsligt stod utan för dörren o Rutger bara stängde dörren o tittade på mig med en min av vad är nu detta. Han fattade sig snabbt o öppnade dörren igen , men glädjen hos alla var total. För en gång skull blev Rutger stum. Det blev många fina presenter o blommor, Vardagen hittar nu tillbaka igen o vi hoppas snart kunna hitta ut i trädgården igen, Har redan varit där lite o ändrat på något lite.

 

28 feb

Ja ha, nu så har vi överlevt de första 3 veckorna med benet i gips. Det byttes ut i torsdags mot nåt sämre ,en stövel i plast som är stor tung o klumpig ,denna skal nu vara Rutgers följe slagare i 6 veckor, med lät belastning (vilken tur) nu kanske det kan bli lite bättre humör på gubben ha ha Det är inte lätt att få en väldig aktiv att sitta stilla tro mig.

Det enda positiva är att det inte har varit väder att vara ute. Få då så ,ja tänk er bara det.

23 feb

Det var et tag sen sist .Men jag har haft häcken full .Rutger har nu snart överlevt de 3 första veckor. med gips .Skal tag av det på torsdag (hoppas vi). Sen får vi se vad som händer. Jag har även fått äran (om man kan kalle det så) att rensa filtarna .Dom gamla var inte lätta ,men det gick. Lättast var easy poden. Tur att koien går inne. Det underlättar arbetet mycket. Denna hobby skötts bäst om man är 2 lika tokiga som har fastnad för det med dammar o koi.

6 feb

Säg den lycka som vara .

Rutger ledig en vecka jag 5 dag mycket att hitta på trodde vi ja .

Vad händer jo Rutger spelar tennis o hälsenan går av F..

Så var det med det ,gips o ingen belastning i 3 veck först  o på kryckor (vilket ställer till en del problem för ägaren av dom ha ha ) sen ytterlig 3 veck vila o sen ????. Får nu bara hoppas att det inte blir kompilationer av detta. Vi får väll lugna oss lite. Ville ju så gärna ha en del klar innan högtids dagen i mars.

 

 

1 feb

Nu har dom nya koien varit hos oss et tag o ser ut att må bra.  Lite synd bara att de som hade orange  på sig har bleknad i färgen ,men vi hoppas det kommer igen. Tankarna om vad som skulle kunna göras ute, ligger i ide just nu, då det blev kallt igen ,men planeringen gror.

 

22 jan

Lite nytt. Vi längtar till våren ,har begynt så smått att kolla vad som skulle kunna ändras på ute. Lite nytt blir det i år med inga stora saker men som sagt var, vi längtar tills våren. Vi har nu även hämtat hem dom sista koien från KOISAN i Danmark Bla våra prisvinnare .Just nu går de i karantän och ser ut att må bra ,hungriga är dom jämt o ständigt .

6 Jan

Ja då var det nytt år igen så får vi se vad som händer detta år. Lite nytt blir det säkert .Vad får ni veta längre fram .

2008

GOTT NYTT ÅR

Önskar alla som tittar in på hemsida ett riktigt gott nytt år

Vi har nu överlevt både sorg o glädje denna jul och hoppas nu på ett gott nytt koi år. Sorgen efter vår trofaste hund o glädjen av att ha vår dotter hemma från Norge (fast hon vänder upp o ner på huset) Vi kommer sen när vädret tillåter hitta på nåt lite ute vad får vi se men man kan ju inte bara lata sig när man har koi.

 

God Jul

Till Alla som hittar hit önskar vi God jul

17Dec

Det är nu ett tag sen vi skrev på hemsidan så nu är det väl dags igen. Mycket har hänt sen sist . Bla  har vår trofasta vän somnad in med all den tomhet, tårar och saknad detta innebär. Vi tog hem distrikts vet så hon somnade in på sin filt i köket , hon fick lite koi mat som avledande manöver medan hon fick den lugnade sprutan sen somnade hon så fint o lugnt in, dyrt, men värd det, så slapp hon åka till vet ,som hon avskydde resan till. Hon har kremerats o kommer hem i en fin urna . På vår jul hygge för koiklubben fick vi en tuff koi gåva en fisk( att hänga på väggen) med ljus runt om detta lockade till skratt vid öppnandet

12 Nov

Nu är det ett bra tag sen sist. Vi har haft mycket att syssla med både  med innedammar barn o djur . Så tiden har bara försvunnit Innedammen är nu klar o koien tumlar runt o har det gott. Tina har flytta till Norge som florist o kommit till ro. Kvar är bara det värsta vår gamla trotjänare sus går på sista versen (hemskt) Vi har haft henne i 15 år så det känns tufft.

 

17 okt

Idag hade  vi besök från Danmark, Kristian och Jane Kranstrup från Dansk koiklubb var och hälsade på. Trevligt med andra koikichi som tittar in. Vi pratade mycket på blandat Dansk o Svenskt och killarna hamnade som vanligt i filterhuset o vid nya innedammen. Dom bytte en del idéer så nu får vi se om det blir mer nytt nästa år för i år hinner vi inte .Hoppas ju kunna få in koien i nästa vecka för det börjar bli kallt ute nu. Och den nya dammen är snar klar för sina innevånare.

 

13 okt

Det är nu ett tag sen sist .Men vi har nästan bott i garaget, all den tiden vi har sysslat  med innedammen. Rutger har slitet med den ,men nu så är det snart klart. I går skulle vi göra klar Madams gamla damm ,men säg den lycka som varar .Gummiduken hade krympt .Vist ni läste rätt. Den släppte i en båge, i alla hörn o vid golvet . Idag skulle vi riva ner den ,o ev. köpa en pvc ,men som tur var hade Rutger varit klok nog ,att ta till lite extra ,som fanns under panelen, så när vi lossnade den såg vi ,att  med ett nödrop kunde vi klara oss ,nu behövde vi inte en ny duk .Vi har lite funderingar på att glasfibra den med nästa år, så då vill man ju inte lägga hur mycket på den först men det skal ju fungera. Doften från nye innedammen börja klinga av, nu kan man ju andas där ute .

2 okt

Idag skall det hända. Vi skall börja med glasfibern. Först skall det primas runt hela ,sen skall det torka ,sen klippas fiber remsor , och dessa skall dränkas i lim blandat med härdare, o sättas upp ,sen skall det göras i 2 omgångar ,omlott och rullas bort luft under varje våg ,så det tar sin lilla tid. Henrik(dammästaren) från Viby skall hjälpa oss ,då vi aldrig har sysslat med sånt innan ,och det  gäller att det blir rätt från början. Tur man har goda vänner. Fy vilken doft ,det gäller at ha gasmask på, annars kan man inte andas i rummet.  Nu skall hela dammen slipas, så det inte finns vassa kanter . sen skulle första lagret av gelcoeten målas på Sen skall det första lager torka det stod hela natten men inte var det torrt nästa dag. ringde Henrik i Viby som hjälpt oss innan ,det va ok ,bara att börja med nästa . Rutger hoppade i ,o stod han stilla så fastnade han ,så det var bara till att steppa ,medan han målade på sista gelcoet .Va kul vi hade ,,det så jätteroligt ut men var jobbigt. Efter någon timme kunde man se hur det torkade det blev en mat yta på hela dammen. Nu återstår bara torkningen av dammen det skall pågå i ca 14 dagar sen hoppas vi på att koien kan komma in innan det blir för kallt.

28 sep

 Vi hunnit en bra bit längre, fast det har inte blivit nåt i dag , då vi var bra trötta efter i går o Rutger har jobbat Allt runt om har blivet klart och vi kan nu börja på det inne i dammen reglar o isolering samt golv skivor skall nu på plats. Rutger sågar, limmar ,skruvar o står i Ibland till långt ut på natten. Vår gamla hund var en dag o hälsade på inne i dammen Hon känner sig ensam då mycket av vår tid går åt där ute. Skruv hållen skall spacklas o sen skall det slipas innan vi kan fortsätta med va då ????? ni får veta senare när vi kommet så långt

27sep

Idag stod arbetet nästan stilla då vi har haft främmande .Jan o Jan från Dalsland (nya medlemmar i koiklubben) var här o hälsade på trevligt at de ville köra så långt de skulle köra en Skåne runda o skall övernatta hos oss till Söndag då resan går vidare till andra i klubben. Det blev en trevlig kväll i gott sällskap med mycket koi o dammsnack både inne o ute samt mat, räkor o vin m m, sent i säng o tidigt upp ,efter frukosten bar det av, då dom skulle vara hos Stefan o Mona  vid Landskrona kl 9 dom hade sen ett tufft schema hela söndagen, hoppas bara det fungerade ,då de ju  hade en lång resa hem sen.

23 sep

Har inte just nu fler bilder klara ,men kan tala om att arbetet skrider fram enligt beräkningen, o så fort det finns nya foto kommer dessa in på sidan. Vi är snart klar med bottnen med allt vad det har inneburet av arbete, så nu blir det snart dags att bestämma vad som skall i den mera. Det börjar ju bli lite bråttom, då man aldrig vet med tempen ute, o våra juveler (koien) bara väntar på att komma in i värmen .Rutger bor nästan i garaget hela dagen ,o snickra o står i. Tur att vi inte har andra att tag hänsyn till just nu ,än oss själva, o alla djuren förstås. För ibland glömmer man bort att äta ,HA HA .Har man koi, vet man nog vad tiden skall användas till ibland.

16 sep

Nu börjar det hända saker i bygget allt går fram enligt beräkningen. Vi har nu fått hela ramen klar med panel o trappa samt målat tak o väggar .Vad som nu står på tur är det inne i dammen .Vi skall ha bottenavlopp o reglar i bottnen sen får vi se hur det skall sitta för att bli bäst .Detta har fått vänta då det tog sin tid innan vi kom så långt o saker kom hem. Men vi har haft att hitta på ändå. Vi har i stället fixat det på utsidan så vi nu kan röra oss

 

6 sep

Nu har det börjat hända saker i dammbygget inne. Rammen börja komma på plats Det skruvas för kung o fosterland ,ingen chansning här inte Det blir en stor innedamm ,o som vanligt har Rutger många fina idéer i huvudet som bara ligger o väntar på att få komma fram.

 

 

3 sep

Nu känns det som vi har fått fnatt Rutger håller ju på at riva ner den innedamm som byggdes i fjor. Den skall bli större ,då våra koi har växt, detta blir sista gången  ,då det inte finns mera plats i garaget nu .Ett litet rum har fått bli förråd . Det kommer bilder lite senare, när det har klarnat hur det skall bli, för just nu ser det hemskt ut .Dammen är delad o ner monterad ,utan det som vi kan använda som det är, o en sak är säkert ,då han byggde den dammen ,var det inte tänkt at den skulle rivas, det är näst intill omöjligt at dela på brädorna, så all språk där ute är inte rumsrent. Hoppas bara det blir klart innan dom skall in för just nu ser det inte roligt ut. Trodde bara det skulle byggas om  det som revs innan ,men icke det blev den nye dammen som blev nya projektet .

1 sep

Årets kräftskiva i koiklubben som vi är med i, har avhålles hos oss. Vi blev 14 st. som hade jättekul Alla hade själv med kräftor o starkt att dricka till ,sen fanns här div. tillbehör. Dagen efter undrade man vad som var i kräftorna ,för huvudet var dunka dunka ,o kroppen sa ta det lugnt. Våra trofasta vänner från Braås var kvar o en del sov gott på dagen .Vi är ett härligt gäng i klubben ,som har jättekul o bra sammanhållning, när vi träffas .På em. kom det ett oväntat besök ,då dök Harley från Emmaboda upp Har bara pratat med honom på Koi galen forumet, Så det var kul samtidigt som det manade oss att vakna till liv.

24 aug

Sitter och njuter av stillheten ,och vad hörs sen ,,jo bankande och några ej så fina ord. Vad händer jo Rutger har börjat tag itu med innedammerna.  Det skall ändras o byggas om nu igen .Vi hade ju en som läckte i vintras så nu får vi hitta på nåt annat, om vi skall få plats med koien inne. Vi har hittat på ett bra sätt ,får nu bara se om det går att genomföra , en sak är säkert detta blir sista omgången för nu finns inte mycket garage kvar, bara ett litet förråd. Vad som skall hända kommer så småningom upp på hemsidan under innedammar. Har man koi så finns det alltid nåt att hitta på ,och detta skall ju vara klart innan dom skall in. Hoppas det dröjer ett bra tag tills dess. Fast det skall bli kul att mäta dom i år man kan se på flera  att dom  har växt.

 

 

19 aug

Nu skrivs det historik i vår dagbok.                                                                                                                               Vi har haft 3 st. koi med på en stor koi show tävling i Holland och av dom fick vi 2 st. första pris .Vi är jätte stolta det är första gången som vi är med på en show med egna koi o vi vinner. Har inte  skrivit innan då man ju inte viste hur det skulle gå. Vi fick pris på en liten ochiba shigure o en liten  kujaku. Alla koien kommer från koisan i Danmark, (tack Thomas o Louise utan er hjälp hade det inte gåt) .Där har de gått sen vi köpte dom. Bäst av allt var att vi själva hade valt dom innan när vi såg dom och att Thomas sen sa dom kan följa med till showen var ju inte sämre (nu började en nervös väntan skulle det gå vägen) . Nu när allt är över, skal dom bara gå i karantän hos koisan i ca 2 mdr innan dom kommer hem hit. Detta för att kolla så dom inte har nåt skit med sig hem. För utom vi tog även Stefan o Mona 2 första pris med sina koi från koisan. Vi 4 är de första att tag hem priser i Sverige från Koishow i Holland. Totalt så tog koisan o hans kunder hem hela 24 priser varav 4 till Sverige inte illa.  Tänk om det kunde bli en tävling i Sverige va kul det hade varit. För även om inte alla vinner så bara det att kunna se alla dessa koi som ställer ut.

 

13 aug

Ja ha nu var semestern slut för denna gång .Säg det roliga som vara. Lite små pyssel har vi hunnit med i trädgården -filter huset klart- nytt tag över ingången - en ingång flyttad vid en av dammarna -samt en spärrad o lite blommor flyttad. Som sagt var lite pyssel. Det har även i år blivit et dopp i Åhus Samt lite utflykter till andra koikichi.

28 jul

Ja nu så är sem. i ful gång ,koien trivs ut, det är varmt o gott ,Algmedelet er i slaget o fungera i år med ,och vi kan bara njuta av allt vissa dagar ,lite pyssel finns det ju alltid. Filterhuset är klart o städat taket på sista ingången är klart. Som sagt var det är semester.

7 juli

Ja ha, nu så äntligen kom filtret igång till den nya dammen, detta efter mycket om o med ,o många förseningar (nu behövs bara städningen av det). Hoppas nu bara det fungera . En sak som är säkert vi ångra inte att vi numera har botten avlopp i våra dammar , vi har ju kört med pump matad filter innan i denna damm och nu när det kom igång via bottenavloppet så bara vällde det in skit i massor synd man inte filmade detta. det bevisar ju at det inte blir rent i bunden med bara pumpar. Et plus till handlaren är att han ringde och frågade om hur det gick efter någon dag. Det finns tyvärr många som inte bryr sig ,när dom väl såld sakerna. Skadan på Plet läker sakta ,men säkert ,detta utan annan behandling än bio uv ljus o vatten byte x flera , med det har tagit sin tid med nervös väntan hur skal det gå. Dom 3 sista stora koien från karantänen har kommit ut dom med . Och för en gång skuld var det inte Madam, som hämtade de nye in till flocken ,utan gammal koien Jojje ,det är alltid lika kul att se när nya kommer i dammen ,vilken glädje o social inbyggt rada dom har.

29 Jun

Tror det har gått troll i dammen. Plets bula är snart et minne med en ny skada dök upp på sidan en dag ,fjällen började resa sig på någon dag blev det sämre va nu då .Kontaktade Thomas som först sa costia men efter at ha kollad en bild så sa han slagskada samt bakterie, ingen mat i några dagar (inte populärt bland koien) samt rensning av damm o filter o vattenbyte gånger flera o se efter ca 3dag började det bli bättre nu är bara lite kvar. Men ingen olycka kommer sällan ensam Vårt filter hus blir aldrig klart, det saknas saker jämt, är snart bra tröt på detta .En sak är säkert, skal man bygga eller ändra om, ska man hitta et ställe ,där man kan få sakerna med hem på en gång ,annars ska man börja samla på sakerna ,innan man börjar på dammen (om man nu kan räkna ut vad man behöver)

22 juni

Ja ha då blev dom sista koien vi hade till salu såld .skönt när allt löser sig Vi hade ju tyvärr samlad på oss för många och med tanke på att en damm sprang läck i vintras (den skal inte byggas upp igen) så var vi tvungen minska ner på dom .Men fy var svårt att välja vilka som skulle säljas .Man sitter där o kollar den ,nej inte den ,o den då ,nej inte den heller, men till slut ordnade det sig .Solbrännan på koien håller på att ge sig o Plets bula har minskad betydligt (snart borta) utan annan behandling än BIO UV ljuset. Trodde vi i helgen skulle få ut de 3 från karantänen, men vädret ville annat .det blev för stor temp skillnad får se i veckan. I år firade vi midsommar för första gången i Blekinge hos 2 lika stora koi tossor  som vi (Classe o Lena i Braås) va kul med nåt nytt ,vi hade jätte mysigt, Midsommar blomman bestod av et apträd som Lena hade önskad sig o va kul när någon blir så glad för at få nåt som liknar en kaktus o har jätte vassa blad  o som till på köpet rev henne på näsan. Mycket god mat o dryck fick vi med,  hjälpte även till med skrap på koien för test (hittade inget som tur var) innan hem resan på lördagen.

15 jun

Nu har nästa alla koi kommit ut ,den nya dammen har fått inneboende i veckan. Den drivs just nu av både de filter som gick i den innedamm ,som dom gick i innan ,på så vis har vi filter som är moget och klart .Så fick vi lösa det, då vi inte har klart med filter huset än. (saknad av saker samt inkoppling) Hoppas det snart blir klart. Inne går just nu bara 3 i karantän samt några små som är till salu .Hoppas kunna få ut dom sista med så småningom Ute är nästan allt lugnt ,om man ser bort ifrån at en vit koi har fåt solbränna ,(vist det kan drabba koi med) dom blir röda ,och om man inte håller koll på det så kan det gå hål ,detta kan hända om solen lyser för intensiv på dammen ,vad man kan göra är  skaffa skugga ,be om molnigt väder ha ha ,eller tag in koien en tid ,så brukar det lösa sig Dom fattar ju inte själv at dom inte kan simma i solen o njuta hela dagen dom vill ju ha värmen, Vi hade problem med denna i fjor med. En av våra stora hanar har kört huvudet i en sten under lite lek = en bula blev det av det, hoppas det ordnar sig  av själv. Vi har ju bio uv ljus så det ska ju inte (hoppas vi) blir nåt skit av det. Har set innan at det fungera på skador.

7 juni

Nu är det dags för lite ny information från oss. Vi har ju fått nya dammen klar ,på så när som at det saknas filter saker (alltid är det nåt som saknas) f.. .Filter huset kan ju inte bli klar utan dom sakerna och fast vattnet är ifyllt, så kan de sista koien kan inte komma ut (de största går ju ute o njuter av värmen sen et tag) I morgon skal vi försöka få ut några koi till i den lilla dammen. Men det är bara så att det alltid är nåt som låser saker på andra ställen och som skal användas där och därför inte kan plockas loss . Hoppas snart på en ljusning så dom sista kan komma utt.

21 maj

Nu så. Äntligen Fast lite strul har det varit på vägen hit. Henrik kom en dag o kollade ,sa hur stor duk skal ni ha vi sa 6*7 m, räcker det? , vi började fundera ,mätte jo då det skulle passa. Rutger körde ner på jobbet, o vek den som han ville ha den. Väl nere i hållet , fasa duken passade inte ,för kort hade vi ändå mätt fel? flera mättningar nej 6*7 blev det var gång, hade vi vänt duken fel ,vände den på andra hållet, nej då samma där. Bara tag upp den, och kontroll mäta, bingo där var felet ,vi hade fåt en duk på 6*6m alltså fel mät av handlaren. Detta konstaterade vi en lördag kväll (pingst till på köpet) Ringde söndag, kanske en ny duk på onsdagen ,ville inte vänta så länge (då felet ej var vårt) så det var bara stå på sig ,så på måndagen fick vi en ny duk 6*7 m, nu skrattar man åt det, men just när man är igång med det, då var det inte så roligt. Denna ändringen samt ombyggnaden av filter huset får blir sista stora projekt som vi håller på med ,vi känner av att vi inte längre är 20 och då Rutger har grävt allt för hand så kan man ju tänka sig vad ryggen säger. Nu vill vi bara ev. göra lite små ändringar samt njuta av vår trädgård.

1 Maj

Vi har nu snart hållit på i ca en månad. Det tar längre tid än man tror ,fast man bara skall ändra en del på befintligt bygge. Filter huset börjar bli klart (se under diverse) Så nu kan snart dammen få sin del av jobbet. Gubben sliter som bara den.

21 april

Nu har vi börjat med ändringarna av filterhuset. Väggen ska flyttas så det blir mera plats o taket höjas så det blir lättare at gå upprest även för långa. Vi har lagt in bilder på filterhuset under Diverse. Jobbet skrider sakta fram .

 

14 april

Uff vad tiden den går, redan i mitten på april. Vi håller som bäst på med våra ändringar som vi hoppas kunna få klara innan slutet på maj då vi skal ha öppen trädgård.                                       Vad håller vi då på med. De dammar vi grävde först skall bli en stor, någon av dom skall bort och den som blir kvar skall få botten avlopp m m, Sen har innedammen som läckte monterads  ner (virket behövdes till annat så det gick inte till spillo) filter rummet skall bli större o taket höjas. alla 3 saker går på nåt vis in i vartannat. Kan ju undra vad man sysslar med men vi hoppas det blir bra sen. Bilder kommer att finnas på hemsidan (en del finns redan där) efter hand som jobbet skrider fram .När vi blir klara med filterhuset kommer även bilder från detta, att finnas med. 

 

6 april

Regn men va då. det finns att hitta på ändå. Rutger har börjat riva inne i vinterförvaring Virket ska användas på annat håll Nyfiken ??mera kommer sen

4 April

Nu har vi börjat på årets ändringar (förhoppningsvis de sista stora). När vi satte igång ,var det vår .Men säg det som vara ,plötslig blev det vinter igen ,så vi fick hejda oss. Vi har nu kommit en bit på vägen. En del finns kvar. Men man undrar vad vi sysslar med ,när vi tittar på bilderna. Under åren som har gått har vi hittat flera saker, som vi har tagit till oss, och sen använt fast på vårt vis. Nu börjar det bli som vi tänk oss.

30 mars

Har i helgen haft besök av Ronni o Janne med barn. Ronni fick som vanligt jobba med vår hemsida .Lite nya sakar har tillkommit. En del fattade jag direkt medan andra var lite kluriga. Hoppas det klarnar. Denna helg låg allt arbete nere då vi firade silverbröllop.

16 mars

Nu känns det som våren håller på att hitta hit sol o lagom varm att jobba ute. Vi började i veckan med en del ändringar ute ,men säg det som varar , en kväll sa Rutger, kom o titta vi har problem vid innedammarna (fasa vad nu)  han hade råkat titta ner på golvet .och ser vad då, mellan trall bräderna  ?  vatten o inte lite heller, en damm läckte, lade lite handdukar runt som första hjälp ,tog sen itu med det nästa dag ,då det även syntes att det minskade i dammen. Rev upp trall golvet, mycket vatten på golvet . Inget annat än att tömma dammen Först fick de 9 koi som gick där flytta (tur vi har flera dammar ) lite trångt blev det, men vad gör man. Under tiden tömdes den på vatten, allt medan vi torkade vatten på golvet som aldrig tycktes ta slut. Nästa steg blev  att försöka hitta va det läckte (hittade inget hål såklart) Duken måsta av ,torrt under ,skydds duken lossnades ,torrt på frikoliten ,hade vi tömt i onödan ,rev upp frikoliten ,o bingo, spånskivan var genom dränkt, nu åter stod bara var hade det läkt. Sen i ena hörnan hittade vi mögel, där var läckan. Det har antagligen stått och läkt länge ,innan spånskivan släppte ifrån sig vattnet. Så det var bara till att riva upp allt .O just nu står den på tork .Detta är den fasa som många som har inne damm helst vill slippa. Vatten har ju  tendens ,att finns det bara minsta hål (som vi inte hittade fast duken plockades bort) ,så Katastrof. I denna damm var det pvc duk, men efter detta så blir det gummiduk ,den saken är klar Det kunde ju bara ha väntat någon månad till, så hade koien kunnat flytta ut.

 

4 mars

 Nu har våra nya koi har nu blivit mätt (dom små) och dom har växt bra alla mår fint o äter som bara den. De 2 stora får vänta med mätningen tills dom ska ut vill inte stressa dom innan. Men det ska bli kull at kolla dom då .Vi har i vinter haft bio uv rör (inte vanliga uv rör) på 3 av innedammarna och har fungerad jätte bra klart vatten som aldrig för. Hade i början en grå beläggning på gummiduken i stora bassängen men efter at vi hade satt på bio-uv så löstes detta upp

28 feb

Inget nytt på koi fronten ,(det går trögt med försäljningen), och alla  koien går o väntar på våren, så det kan bli dags för dom att komma ut och med den fart som det har ute nu, kan man ju hoppas på en tidig vår, och ev. värme. Ifjor kom koien ut 6 maj ,hoppas det blir så i år med. Vi längtar med ut, så man kan komma igång med trädgården. Bara det inte hade blåst så mycket ,så hade det varit skönt att vara ute.

20 feb

Tänk va tiden går .Det är nu 1 mdr sen vi skrev sist och ute börja det så smått lika en tidig vår. Koien mår alla bra o växer o äter som det var det sista dom fick .Vi har nu bestämt at några av dom vi har haft längst ska få flytta om det går så vi kommer att sälja ut någon se under våra koi. Om någon skulle villa ha mera info maila tänk bara på at våra koi har aldrig gåt ute på vintern så dom behöver ett ställe att vara på när det blir kallt.. Dom kan tingas mot en liten handpeng o gå kvar tills det blir dags att släppa ut dom.

20 jan

Jaha då är vi en bit in på det nya året.                                                                                       Inne hos våra koi är det varmt o gott. Vi hade lite problem med vattnet i stora tanken ,det ville inte bli klart, hur mycket vi än bytte, inget annat var fel, alla värden var ok. Då kom vi att tänka på ,dom andra som hade et bio uvljus inkopplad ,inte hade  problem, så varför inte tag in det som satt ute  i filterhuset o testa. Sagt o gjort ,vi monterade in det, o efter någon dag så klarnade vattnet, nu ser vi bottnen hur klart som helst. Dom sista koien från koisan har funnit sig bra tillrätta, och äter bra ,ska snart tag upp dom och kolla storleken på dom. Vi satt idag och tittade ut i trädgården och planerade vad som skulle kunna ändras ute till våren (alltid hittar man nåt) ska inte avslöja vad än, men vi kommer att skriva om det efter hand som det tar form.

5 jan

Välkommen till et nytt år hoppas alla som sysslar med trädgård o dammar får et trevligt år med mycket nöje av sin hobby. Just nu ligger våra dammar tomma och öde under isen o snön medan koien går inne i värmen ,men vi hoppas på en tidig vår, samt hoppas på en fin utveckling av vår koromo som vi har köpt av koisan .En liten koi som dom fick 1a pris på i Holland koishow 2007.Har vilat haft en sån sen jag såg en första gången och då koisan hade en sån till salu ,som till på köpet hade vunnit (bevis på fin kvalitet )som var till salu ,så var valet inte så svårt .Koisan har end. en gång visat at dom har toppen kvalitet på sina koi, detta är deras 3e prisbelönta koi som hamnar i Sverige (inte alla hos oss).  Vi kommer i vår at sälja ut några av dom andra koien (inte de största) så de nya får plats sen när de ska ut, mera om detta kommer senare.