2007

29 dec

Nu är det gamla året snart slut och vi vill passa på att önska alla som hittar  hit ETT Gott Nytt år

17 Dec

Nu börjar det lacka mot jul. Ute i Innedammarna råder lugnet. Dom nya har fallit till ro. Snön lyser med sin frånvara .Och allt är som det brukar vara vid denna tid. Önskar alla som hittar in

på denna sida en RIKTIG GOD JUL

11 Dec

Nu kan vi tala om att halva sista biten av garage har fått get med sig till fördel för koien .Det byggdes en ny innedamm på ca 3400l samt en ny avbets hörna. Hål sågades i väggen mellan dom gamla bassängerna o denna nya ,så allt blev samman hängande, tjusigt Detta var et av dom projekten som var på gång .Villa bara inte lägga ut det ,innan allt var klart. Som vanligt snickrade gubben allt med stor noggrannhet Man kan ju aldrig vara för noga när det gäller vatten. Det blev hål I-väggen (till slangarna) ,så att filtret kunde stå ute i det lilla som finns kvar av garaget detta för att lättare kunde komma åt att rengöra det o så låter det inte så mycket häller. hela rummet blev jätte mysigt så nu kan man sätta sig o fika om man vill.

10 Dec

I går var det dags för en jul/koi Myskväll hos  oss (för oss i Skånes koi klubb) .Det var tänkt att vi skulle träffas, och äta lite gott, samt prata koi m m ,men tyvärr blev det inte som det var tänkt, alla kom inte, o en del hade bråttom hem ,så det blev korvstoppning med maten. ( för att vi inte skulle stå där med all maten och inte så mysigt som jag hade tänkt mig ) Stämningen fanns där ,så jag hoppas bara att dom hann uppfatta det. Vi som inte hade så bråttom hann mysa lite.

1  Dec

Har varit på julhygge hos koisan i Danmark, en trevlig eftermiddag o kväll med god mat ,öl och glögg med tillbehör varmt o kallt och sist men inte minst mycket koi snack. Koi show Danmark hade prisutdelning  för sina deltagare i foto tävlingen Vi var  ca 50 pers i Thomas o Louise hem ,fullt men mysigt Alla hamnade som vanligt hos koien i showrummet. Vi fick även våra sista koi för i år med hem Det var ju inte den bäste dagen att tag dom med tanke på allt folk med det gick.

21 Nov

Tiden går fort när man har koi som hobby. Lite nytt ska vi väl kunna skriva om .När alla väl hade kommit in ,så kom det som man faser för, (om filtret inte har gått på ett tag) höga värden i stora dammen ,flera sa använd mikro life ammoniak remover (har aldrig använd det innan )bara mikro life filterstart (med bra verkan) Trots flera omgångar med medlet så hände inget ,lite panik började smyga sig in, detta var ju i den dammen där alla dom stora går, men till sist och efter flera vatten byte samt filterstart så gav detta med sig vi kunde andas ut Nu har lugnet infunnet sig i alla dammarna och alla trivs. Koien har just nu bara ett problem när kommer maten och får vi inte mera.

23 Okt

Nej nu får vi sätta os och skriva lite .Det var ju et tag sen sist. Men vi har haft fullt upp, alla koi som  plötsligt skulle in ,då det fort blev för kallt ute , vi försöker ju få in dom innan det går under 12 gr, men i år gick det ner till 10,5 ,inte bra ,men så tog vi det som en kallperiod. Madam o co tyckte inte om det, då det inte vankades mat då. Bland dom första att fångas var i år Magoo så han inte skulle leka kura gömma med os som han brukar. Alla saltades o kollades inga skador och sen in i värmen som sakta fick stiga inne. Innedammarna skulle med ändras mer om detta kommer senare.

1 Okt

Nu börjar det närmar sig ,dom har lovat hyfsat väder denna vecka med ,men sen får vi kanske tag in våra koi .Man dra det ju så länge som det går, då dom mår bäst ute. I år har vi bestämt att Magoo ska fångas först, då han är värst av alla .Vattnet håller ca 13-15 grader just nu ,så det börjar närma sig gränsen. Madam ser ut att ha magrad så det kan passa att komma in snart.

22 Sep

Det blir lite långt mellan gångerna som man har tid att skriva just nu .Hösten närmar sig med stora steg, mycket fortare än i fjor ,då koien kunde vara ute tills sista okt .I år blir det nog till att tag in dom innan Än har vi ca 15 grader i dammen men dom små får nog in snart. Just nu håller vi på att ställa inordning inne dammarna det är ju inte bara att tag in pärlorna en del pyssel behövs innan, sen blir det saltbad och mätning när dom fångas in samt en koll så alla är hela o fina innan dom till slut kommer in.. Det mest positiva är att alla alger är som bort trollade ,man ser bottnen helt tydligt .

3 Sep

Ja ha då har det börjat blir kallare i dammarna (nu ca 16-17 grader) men vi hoppas att koien ska kunna gå ute et tag till. Men man får ändå börja se över innebassängerna. Vi har i år såld 9 st. av våra större koi ,detta för att få plats med dom nya ,som är inköpta , vill man förbättra koi stammen ,så måste man sälja någon, fast det är jättesvårt att välja vilka och lika svårt när dom åker iväg ,man har ju haft dom et tag ,och alla har sin personlighet så det brukar bli, nej inte den ,eller den, men till slut så få det gå, och hittar man sen toppen hem till sina skyddslingar så löser det sig. Våra har kommit till bra hem det vet vi nu.

 

26 aug

Gick idag ut och tittade i dammen ,lite tomt var det(5st stora borta), men sen kom Madam o co ångande, var det mat nu då, så kändes det inte så svårt, men tankarna gick till Braås.

25 aug

Idag bar det av till Bäckaskog slott Trädgårds sällskapet hade trädgårdens dag. Dagen började perfekt (ha ha ), Henrik (Dammästaren ) ringde han hade ramlat mellan 2 sten (ja se killar ) o behövde hjälp direkt Fick slänga maten i sig o sen iväg. Väl där fanns även Anna o Claes på plats Så vi hjälptes åt att få fart på allt under ledning av Marie. Classe från Braås dök med upp senare då han skulle ner till Per och sen hämta koi hos oss som han hade köpt. Det var första gång han träffade dom andra Allt gick bra väl hemma fångades koien in (lite tjuriga var dom) och kom iväg .Det kändes lite ledsamt när dom åkte ,men så är det när våra djur lämnar oss. Dom ringde sen när dom kommit hem ,allt hade gått bra. Hoppas nu bara det  fungera men Classe o Lena verkar veta vad dom vill och måna om koien.

24 aug

Et tag sen sist. Dom sista nya koien har kommit ut och ser ut att trivas bra , Algerna är nu borta, man kan se bottenavloppet, skönt och inte blev bottnen brun heller. I dag har varit toppen väder ,varmt i vattnet hos koien, och allt lugnt. I morgon ska dom koien vi har såld lämna oss (1 åkte direkt) och det känns inget vidare ,men där dom ska komma  till (och har kommit till), får  dom att det bra ,det känns alltid lite visset innan dom har åkt. Man är ju lite nojig med sina koi .Va då koi kichi  Lite nya sten har hämtas vi ska göra et vattenfall (om vi hinner i år annars nästa) Taket ska höjas över pumphuset ,så ingen risk  man blir sysslolös (sa gubben och log).

13 aug

Med anledning av det upptäckte viruset KHV , så var extra försiktig när du handlar koi .Handla inte från flera ställen samtidigt ,fast du hittar flera som säljer koi ,och den som just ju skulle villa ha .Handla bara hos en som du litar på och som har klara papper samt fullständig  karantän. Tydligt så räcker det inte bara med att dom säger de är testad ,för friska koi kan om det vill sig illa vara smittbärare av viruset ,det enda testet som kan visa detta tags tydligen inte i Sverige .Låt dig nu inte skrämmas av detta utan, bara var extra försiktig ,så kan du se fram mott en härlig hobby. Själv har vi många fina koi där de flesta är handtama .Men man tänker sig lite extra för vid inköp nu . Glöm inte import tillstånd från jordbruks verket om du ska importera koi från andra länder tex. Danmark. Även här gäller mycket försiktighet vid val av handlare.

 

10 aug

En tråkig nyhet i dag blev det in officiell at den fruktad koi dödaren KHV har hittas i Sverige. det stod bla i tidningen .Hoppas det inte sprider sig. Vad kan då du göra själv jo Respektera andras inga fingra i vattnet håll andras borta från din damm och sist men mest viktigt ha dina nya koi i karantän. Kolla när du köper koi att det finns papper på att de är testad( gäller både svenska o importerade koi. Det räcker inte bara med ord på det. Ifråga sätta om det är svensk odlade koi Här i Skåne finns det 2 som har testade koi Dammästaren i Viby och Tsunami koi i Sövde.

2 aug

Nu var det et tag sen sist så här kommer lite nytt. Dom långa algerna är borta lite korta finns kvar på kanterna och det  syns  lite grönt än, kanske för att vi inte slog i full sats ,men vi ska slå i sista satsen i helgen, så får vi se vad som händer. En del av det nya projektet är nästan klart Små fina tak på ingångarna har kommit upp Gubben har haft fullt upp med att snickra men bra blev det.

17 jul

Nu har det gåt 17 dagar sen vi slog i Algmedelet. Algerna dör sakta men säkert ,men med tanka på hur långa dom var, så är det inte så konstigt. Den enda nackdelen är att dom döda algerna ,blir en kletig sörja som fastnar i filtret och korgar. Vi får rensa flera gånga om dagen. Nästa år ska vi börja innan koien kommer ut, och direkt på våren, så tror jag det kan bli bra.                                                    Vi har för övrigt haft et nytt projekt på gång. En grej som vi så i Danmark .Det ska bli kul at se det färdigt (bilder kommer då). En del kan bli klar i sommar en del får vänta tills våren.

 

7 Juli

Regn o åter regn vilken sommar (ca 250 m m på 14 dag). Ingen trevlig stund vid dammkanten här inte, tur koien gillar vatten . Det ända positiva är att man slipar vattna alla växterna.

Idag bestämde vi oss för en resa till Danmark, ock en rund körning blad koi handlare i Danmark.  Det blev Koi-land -NR Koi och sist Jagro plantor ,skulle vi få regn hela dagen där med eller?. Det klarnade upp senare på dagen och vi fick se mycket och få trevliga pratstunder på alla 3 ställen samt lite smått och gott med hem bla nya idéer och 3 japanska växter.

1Juli Vad händer nu i dammen

Häller i Algmedelet. Blandar det ordentligt en vit sörja. Rädd at koien ska simma in i molnet.

Dag 1: vattnet ser ut som om man har tappat i mjölk. Inget kul men hjälper det bara så.

Dag 2: Vattnet  har klarnat lite. Koi o växer mår bra.

Dag 3: kan börja se botten av dammen undra vad som ska hända med algerna som hade blivit en plåga.

efter en vecka: det ser ut som medlet fungera, algerna börjar tyna bort, dom har blivit mycket ljusare .Det tar sin tid , slog inte i ful styrka, då vi ju inte viste hur det fungera ,men bara dom inte växer så.

1 Juli

I dag ska vi testa et nytt medel för tråd alger från Danmark (inte SK60) .Innan hade vi et annat som höll bra tills en dag det bara exploderade sen var det precis som om det gödslade i stället .Tur bara att vi inte slog i det på lördagen vattnet blev vit o koien syntes bara när de kom upp mera info om resultatet kommer efter hand

 

30 Jun

Vi hade öppen trädgård i dag. alltid lite nervöst hur många ska komma o håller vädret. Det blev faktiskt en del som kom och vädret höll sig i skack. När bara en stund av dagen återstod kom det 2 åska muller o sen när sista gick öppnade sig himlen vilket väder det blev hagel i ca 10 min men det kom 15 mm .En del av dom nya medlemmen som har gåt med i klubben dök upp .alltid roligt att träffa nya folk Tack till er som dök upp.

 

24 Jun

På lördag den 30/6 mellan kl 10 o 16 har vi öppen trädgård för dom som  är intresserade . Flera medlemmar från Skånes koi klubb (där vi är medlem) kommer att vara här. För väg beskrivning maila

18 Jun

Tyvärr behöver vi sälja ut några av våra gamla koi, men vill man ha lite nya så behövs det.

Det finns även några mindre koi .

Kolla  på våra koi och vid intresse så skicka et mail för ytterlig info.

28 Maj

Rutger kom ner på morgonen och som vanligt kollas alla koi in. Inget med dom stora , så en koll på dom nye. Kollar en gång till ,vist fattas det en liten koi. Nätet som vi lagde över på kvällen hade åkt av. Börja kolla ,var finns den lille . Hittar den efter en del sökande under en solstol Lite medtaget, och tår, levde den eller, hjälper den över i vattnet igen, och håller den vid syret i handen ,och se efter et tag kommer den lille krabaten igång igen. Hade man nu varit ny i koi gänget hade man ju säkert tänkt där dog den och begravt den men man ska inte giva upp i första taget utan ge dom en chans till . Ibland lyckas det. Detta var vår solskens historia. Så tag väll hand om era koi det är dom värda

 

 

26-27 Maj

Så går turen till Tsunami Koi För första gången i år.5 st. fina nya koi blev det. Han har många fina koi så det är svårt att välja. Det är många  man vill ha, men platsen räcker inte till. I år måste vi börja sälja någon av dom som vi har innan .Det blir bara svårt att välja vilka för alla har sin personlighet Dom nya koien får gå i en balja med syre tills i morgon.

24 Maj

Idag hämtades granit i Boalt som skulle läggas runt kanten som på den stora dammen. Ett lass räckte denna gång. Det blir snyggt med detta då inte 2 stenar är lika.

21 Maj

Idag  flyttades dom sista av de stora koi ut alla utan Dotte som ska gå en beh med BOI - UV ljus för att se om  hålet hon har vill läka (det är inget sår, huden har bara spruckit på ett ställe) . Vi har faktiskt haft någon annan gående i detta vatten som har blivit bra ,så det ska bli spännande att se vad som händer.

17 Maj

Idag reste vi i Skånes koi klubb till Danmark på Damm o Koi besök. Vi var 17 st som var av hela dagen läs mera om detta på Skånes koi klubb se under länkar, klubben som vi så klart är med i.

15 Maj

Filter sätts ut i dammen än går det utan bottenavloppet Vi måste bara ha snurr på vattnet samt rening

14 Maj

Lite händer varje dag  Guldfisk dammen snart klar på grov sidan sen återstår bara finputsningen

10 Maj

Dom stora koien trivs ute ,synd bara att det har regnat hela vecka mer eller mindre. Det känns inte bra att släppa ut dom ,när det har blivit sånt väder, men vad gör man .Man kan ju inte plocka in dom igen. Hoppas det snart blir bättre. Fast som vädret är nu så lekar dom ju inte så nåt bra är det. Lilla dammen står stilla just nu vi har bara planterad sten växterna.

7 Maj

Det har satts upp vindskydd bakom den dammen som vi håller på med, samt fylls på mera vatten, o lagts sten upp på kullen som blir bakom dammen. Där ska sen planteras lite sten växter. Allt har blivit så grönt och fint på bara någon vecka. Man kan nästa höra det växa.

6 Maj

Idag bestämde vi att en del av koien skulle ut. Allt gick bra dom var lugna och lätta att mäta och vänja vid en annan vatten temp (det var lite varmare inne där dom gått hela vintern). Vilken glädje sen när dom en efter en gled ner i dammen ,att se dom komma fram när en ny kom ner och tag hand om den (snacka om att vara social) 17 st. kom ut idag Madam o co har intagit dammen,

 

1-5 Maj

Denna vecka har gått åt till att sätta upp mera plank som skydd vid den ena uteplats samt målat dessa. Vi har även fyllt på lite vatten. Det ska bli skönt när även denna damm är klar sen ska vi bara njuta av vår trädgård.

 

30 Apr

Nu ska det fyllas på vatten  och duken rättas till under tiden den fylls vill ju inte ha för många veck alla får man inte bort men det går att få minimal om man rätter till under på fyllnaden. Det ska bli spännande att se hur mycket den rymmer. sen är det tänkt att dom nya koien ska tillbringa sommaren i denna damm. Guldfisken har vi fått såld några åkte till Åsljunga o en del till Linköping toppen så nu kan vi ägna oss åt koien.

23-29 Apr

Fin justering av utgrävningen.

Bottenavloppet fastsatt. Div. mattar o filtar ilagt som skydd för sten samt gummiduken.

16-20 Apr

Vilket väder kalt och blåsigt. Så denna vecka har det inte blivet nåt arbete vid dammen.

13-14 Apr

Guldfisk dammen tömd och plockat sönder, samt utgrävt .Vilket jobb .Gubben slet som vanligt med hand utgrävningen. Bottenavlopp insatt till senare användning. Det blir mindre hyllor i dammen samt mindre växter (någon vill jag kvar) Det gäller ju hålla på när det är sånt fint väder som det har varit nu.

12 Apr

Skall börja med ombyggnaden av den minsta dammen alla guldfisken som gå där ska fångas in ,en del ska bort ,kanske någon blir kvar, sen ska den grävas ut så den blir lite djupare .Sen är det tänkt att den ska fungera som sommar karantän damm.

10 Apr

Tagit semester vi har tänkt ändra lite ute .Vi har bland annat satt upp nytt staket vid ingångarna så nu får man in för att se vad vi har i trädgården. Dessa har nu blivit målat

6 Apr.

Nya hemsidan /av Ronni o Janne

Har nu fått hjälp att skapa en hemsida.

Den första försökte jag själv göra = katastrof.

Nästa fick jag  hjälp av Stefan med ,den blev bra men jag kunde inte få den som jag ville sen . Hade sen besök från Danmark av vänner  som hjälpte mig med att göra den i Front Page så nu kan jag efter mycket hjälp ändra den själv. (inget proffs precis.)

 1 Apr.

Dom nya koien ser ut att mår bra. Dom äter bra och växer .                                                                                                                                                         11 Feb.

Vi o Stefan var iväg och hämtade nya koi .Våra nya koi kommer från koisan i Danmark. Et ställe som är vart ett besök. Vi köpte även ett BIO UV ljus som vi ska testa mot bla sår skador.